Mini-pc fra Palm

Mini-pc fra Palm

Såkalt ultramobile pc-er har ikke slått helt an. Palm gjør et forsøk likevel.

Palms mini-pc Foleo har fullverdig tastatur og 10-tommers skjerm. Foleo lanseres som en følgesvenn til Palms flaggskip, den personlige digitale assistenten (pda-en) Treo.

De siste årene har Palm konsentrert seg om avanserte, dyre telefoner med telefonifunksjoner (Treo). Disse apparatene har fått en ny oppblomstring særlig fordi mange ønsker seg mobil epost.

Originalt nok forsøker Palm nå å profitere på denne veksten med et tilleggsprodukt som er atskillig større. Foleo kalles et "smartphone companion product". Ideen er (selvsagt) å synkronisere data mellom disse to produktene og til enhver tid benytte det som passer best.

"Smart-telefonene vil bli de mest utbredte pc-ene på planeten. Men av og til trenger man større skjerm og vanlig tastatur" sier Palm-gründer Jeff Hawkins i en pressemelding.

Lettvekter

Foleo veier snaue 1,13 kilo og kobles opp mot følgesvennen med en Bluetooth-forbindelse, og støtter internettbruk via enten det innebgyde trådløskortet eller smarttelefonen.

Foleo PC bruker Linux og er skrudd sammen slik at den kan synkroniseres mot både Palm OS og Windows Mobile-versjonen av Treo.

Palm ønsker imidlertid å selge Foleo til alle typer smart-telefoner. Ifølge Palm er det enkelt å lenke opp maskinen mot de fleste smart-telefoner basert på Windows Mobile. Med små tekniske endringer kan de også tilpasses operativsystemer fra Research in Motion (Blackberry), Apple eller Symbian, skrier IDGs nyhetsbyrå.

Linux og Opera

Palm ser på Linux-plattformen som en god mulighet til å få laget mange applikasjoner fra tredjeparter. Selskapet blir også et av de aller første i USA som selger en pc med Linux ferdig installert.

En rekke applikasjoner er allerede klartgjort for Foleo, deriblant den norske nettleseren Opera og Documents To Go, en editor for Microsoft Office-dokumenter. Mulige epost-lesere er Palms egen Versamail og Microsofts Pocket Outlook.

Palm er sparsomme med spesifikasjoner for maskinvare eller komponenter før produktet kommer ut på markedet. Foleo har usb-port, videoutgang, hodetelefon-inngang og spor for flasminnekort. Den har ikke harddisk, men flashminnne, som forklarer hvorfor maskinen er på med en gang du trykker på knappen.

Jeff Hawkins tror at Foleo kan hevde seg godt mot konkurrentene, på grunn av pris, rask oppstart og enkel eposttilgang.

Men gründeren vedgår at prosessoren bør bli kraftigere, særlig for å takle video bedre.

- Hvis du går på Youtube, vil videovisningen bli hakkete. Det er vi ikke fornøyd med, og det må vi rette på i framtiden, sier Hawkins.

Foleo får en amerikansk listepris på 499 dollar, rundt 3500 kroner, etter en rabatt på 100 dollar.

Mobile Enheter