- Mobilen angripes fra alle kanter

- Mobilen angripes fra alle kanter

Pass på. 2011 kan bli året da antall mobile trusler virkelig eksploderer.

En av de mest vanlige spådommene de siste seks år har vært at ondsinnet programvare for mobile plattformer plutselig vil hoppe i været etter hvert som smarttelefoner brer om seg. Men det har ikke slått til ennå.

Computerworlds nyhetstjeneste tror neste år kan bli en «vinner». Og brukerne vil bli tatt på senga, for selv om de er vant til å beskytte datamaskinen er de ikke på hugget overfor sin kjære mobiltelefon.

I tredje kvartal 2010 ble 80 millioner smarttelefoner solgt, 1 av 5 telefoner som ble solgt var smarte, ifølge Gartner. Men ettersom disse ofte har stadige oppkoblinger mot nett, er de mer sårbare for angrep. Computerworlds nyhetstjeneste ser for seg flere kategorier angrep:

Slemme applikasjoner

Apple tviholder på kontrollen over sin markedsplass med jerngrep og må godkjenne alle applikasjoner som skal inn. Med slik er det ikke for andre plattformer som Googles Andriod Microsofts Windows Phone 7, Blackberrys RIM, samt Symbian.

I september fant for eksempel sikkerhetsforskere en variant av bank-skurkevaren Zeus som jaktet på Symbian Series 60 og Blackberry. Den slemme applikasjonen hadde er legitimt signert sertifikat. Det finnes lite forsvar mot slikt, men bruker bør være forsiktige når de laster ned programmer, er rådet.

Tradisjonelle ondsinnede programmer

Sammenlignet med hos Windows og andre desktopsystemer har det vært langt færre ondsinnede programmer for mobile enheter foreløpig. Men sikkerhetsforskere har sett applikasjoner som blant annet sender tekstmelding til dyre numre skurkene eier, slik at skurkene tjener penger. Også ormer spredd via Bluetooth har man sett.

Med økt utbredelse av nettbrett som bruker samme operativsystemene som mobiltelefonene, vil også utbredelsen av tradisjonell, ondsinnet programvare øke. Sikkerhetsforsker Bradley Antsis i selskapet M86 påpeker at hackere er lase folk som alltid går etter frukten som henger lavest.

- Vi tror slike trusler kommer til å dukke opp neste 12 måneder, sier han.

Innsamling av personlige data

Mobile applikasjoner kan også gå på personvernet løs, via applikasjoner som sanker og overfører eller lagrer personlige data. Reklanettverk og mobilapplikasjonutviklere er ofte høyst interessert i hvordan og hvor folk bruker deres applikasjoner.

Sosial manipulering

Som på desktop og bærbare behøver ikke svindel handle om digitale triks. Nettfiske, å bruke en falsk nettside for å lure folk til å oppi sensitiv informasjon, er en mye større trussel på mobile enheter fordi folk gjerne stoler mer på mobilen enn på pc-en.

I tillegg er nettfiskenettsider ofte stengt i bedriftesnettverk, men over 3G vil jo ikke denne sperren gjelde. Flere sikkerhetsselskaper jobber nå med å utvikle løsninger for å løse denne type problematikk. Juniper Networks kjøpte blant annet selskapet Smobile System i juli, et selskap som forsker på nettopp mobil ondsinnet programvare.

- Årsaken er at vi innser truslene i mobilsfæren er veldig spesifikk. Det er ikke bare trusler fra desktop som har migrert til den mobile verden, sier forretningsutvikler Amir Khan.

Mobile Enheter