Mobilsky-kunde én milliard innen 2014

Mobilsky-kunde én milliard innen 2014

Innen 2014 vil over én milliard være tilknyttet den mobile nettskyen.

Et marked i vekst er «mobile cloud», mobilskyen, nettskyen for mobiler. Her lagres data på internett og applikasjoner kjøres over internett i stedet for på selve telefonen, så om telefonen stjeles eller tapes, trenger du strengt tatt bare bestille nytt simkort og ny telefon.

De neste fem årene vil denne typen løsninger vokse kraftig, tror analytikere. I 2008 var det 42,8 millioner brukere – rundt 1,1 prosent av alle mobilbrukere. Innen 2014 vil rundt én av fem utnytte nettskyen via mobil – rett over 998 millioner folk.

Kartdreven vekst

Det er Abi Research som nylig har frigitt en studie om mobilskyen, en studie de mistenker er den første noen sinne til å dybdeanalysere teknologien.

- Fra 2008 til 2010 vil abonnementstallene drives av geografiske tjenester, særlig navigasjon og kartapplikasjoner. Totalt 60 prosent av mobilskybrukerne vil bruke en applikasjon som omhandler lokalisasjon gjennom disse årene, sier analytiker Mark Beccue.

- Vil bli ledende

Det har kommet en del innovative og kommersielt tilgjengelige applikasjoner allerede, skriver Computerworld USA. Blant annet har låsleverandøren Schlage lansert Link – et nøkkelløst låsesystem for hjemmet som lar abonnentene fjernstyre ting som dørlåsen, klimaanlegg, sikerhetskamera og lyssensorer – alt via pc eller mobiltelefon.

Men forretningsapplikasjoner vil snart dominere i miksen av programmer, særlig samarbeidende deling av dokumenter, kalendere og salgsapplikasjoner, ifølge rapporten fra ABI.

De forventer at de store plattform-som-tjeneste (Paas) –leverandørene som Google, Amazon AWS og Force.com vil markedsføre sine mobile muligheter agressivt i 2010.

- Innen 2014 vil mobilskyen bli den ledende applikasjonsuviklings- og utrullingsstrategien, og erstatte dagens naturlige og nedlastbare applikasjoner, konkluderer Beccue.

Nylig har også Spotify lansert en klient for Iphone og Android, og klienter for andre mobiler er også under arbeid. Også norske Wimp kommer med klienter for ulike mobiler mot lansering. Disse musikktjenestene strømmer musikk via internett.

Mobile Enheter