Mobilt bredbånd tar opp kampen mot Wimax

Mobilt bredbånd tar opp kampen mot Wimax

Neste generasjon mobilteknologi, HSPA, utfordrer trådløse nett og Wimax. Snart kan du få din egen 3G-basestasjon hjemme.

Tre parallelle trender pekte seg ut på den store 3GSM World Congress i Barcelona denne i forrige uke. Overalt ble det snakket om underholdning og tv på mobilen, behovet for rimelige telefoner til mindre utviklede mobilmarkeder, samt mobilt bredbånd. I tillegg ble det slått fast at epost og øyeblikksmeldinger er i ferd med å bli en selvsagt del av mobilhverdagen.

Mens underholdning og utvikling av nye mobilmarkeder har stått på dagsorden lenge, viser årets 3GSM at diskusjonene rundt mobilt bredbånd har beveget seg over i en ny fase. Etter at mobiloperatørene de siste årene har måttet innse at de ikke klarer å tilfredsstille kundenes økte krav til stabilitet og båndbredde, stod både operatører og utstyrsleverandører fram med fornyet selvtillit på årets konferanse.

LES OGSÅ: Mobilnett med fiberfart

Men nå slår mobilverden tilbake. Med nye og raske mobilteknologier, som 3G-videreføringen HSPA (High Speed Packet Access) og LTE (Long Term Evolution) mener mobiloperatørene at de er godt rustet til å møte konkurransen fra trådløse nett (wlan) og Wimax. Mest spennende er HSPA, som mer eller mindre i det stille er tatt i bruk over store deler av verden.

3G tilbakeslag

I Europa har mobiloperatørene brukt lang tid på å reise seg etter å ha kjøpt uforsvarlig dyre 3G-lisenser, og etter å ha erfart at 3G-teknologien ikke var så moden som de trodde ved årtusenskiftet. Overinvesteringer og overoptimistiske markedsplaner har satt det europeiske mobilmarkedet flere år tilbake i forhold til amerikanske og asiatiske markeder.

Dette er nå i ferd med å endre seg. Sakte, men sikkert øker trafikken i 3G-nettene. Godt hjulpet av håndsett-leverandørene, som nå lager telefoner egnet for epost og andre forretningsapplikasjoner, begynner abonnentene å skjønne at mobiltelefonen kan brukes til mer enn telefoni og tekstmeldinger.

Og ser vi på hvordan brukermønsteret til mobilbrukere i andre deler av verden presenteres på 3GSM, er det nok ikke lenge til også vi europeere laster ned musikk og benytter lokasjonsbestemte tjenester på mobilen. I Japan lastes for eksempel halvparten av all nedlastet musikk ned til mobiler.

Selv tv på mobilen kommer snikende inn i den gamle verden. Her er utfordringen Nokias ensidige satsning på DVB-H (Digital Video Broadcasting Handheld), en teknologi som av frekvensmessige grunner ikke kan bli tilgjengelig i Norge før 2012. Også et stort marked som det britiske mangler ledige radiofrekvenser til DVB-H. Men DAB-varianten DMB (Digital Multimedia Broadcasting) kommer ifølge NRKs folk i Barcelona for fullt i Norge og en rekke andre land.

HSPA til Norge

Ironisk nok viser mobilkundenes økte apetitt for datatjenester at 3G ikke gir tilstrekkelig båndbredde. Maksimal hastighet på 384 kilobit per sekund, i praksis ofte mye lavere, er ikke mye å skryte av når du skal laste ned store vedlegg eller streame video. Særlig ikke når kapasiteten i mange av 3G-basestasjonene er svært begrenset og skal deles på et økende antall 3G-telefoner.

På samme måte som GPRS (General Packet Radio Service) ofte kalles 2,5G fordi det er en videreutvikling av GSM, kan HSPA kalles 3,5G fordi det er en viderutvikling av 3G-teknologien UMTS/WCDMA (Universal Mobile Telecommunications System/Wideband Code-Division Multiple Access). HSPA, som noen ganger skrives HSxPA, er fellesbetegnelsen for HSDPA (Downlink) og HSUPA (Uplink).

Som for alle andre mobil- og trådløsteknologier er båndbredden avhengig av avstanden til basestasjon og kapasiteten i den enkelte radiocelle. For tiden er forventningen at vi i løpet av 2007 vil se nedstrømshastigheter (HSDPA) på 7,2 megabit per sekund, mens oppstrømshastigheten vil kunne nå 5,7 megabit per sekund. De tekniske ekpertene understreker imidlertid at den gjennomsnittlige opplastingsbåndbredden vil ligge nærmere en megabit per sekund.

Ifølge bransjeorganisasjonen GSM Association (GSMA) har 149 operatører i 69 land forpliktet seg til å bygge HSPA-nett. I 53 land, eller territorier som GSMA mer presist sier, er kommersielle HSPA-tjenester allerede lansert. Det betyr at tre av fire 3G/WCDMA-operatører også har lansert HSPA, som i praksis vil si HSDPA.

I Europa er Norge et av få land som ikke har et kommersielt HSPA-tilbud. Netcom har antydet at det kommer noe i løpet av året, mens Telenor nøyer seg med å si at de ikke har tenkt å være så mye dårligere.

Bredbånd

Men HSPA er mer enn en rask mobilteknologi som gir såkalte folk på farten stor båndbredde. Både utstyrsleverandører og mobiloperatører mener at HSPA kan være et alternativ til trådløst nett, både hjemme og i offentlige internett-soner.

Ifølge teknisk sjef i GSMA, Alex Sinclair, fantes det før 3GSM-konferansen 46 telefoner og 32 datakort som støtter HSPA, fra hele 39 produsenter. Men under 3GSM-konferansen ble det lansert HSPA-telefoner og kort over en lav sko. Kortene er både av pcmcia-, usb- og PCI Express-typen. Blant annet Ericsson lanserte kort for innbygging i pc-er.

Og pc-produsentene følger etter. Analytikerne mener at halvparten av alle bærbare pc-er vil ha innebygget 3G i 2008. I Storbritannia vil Orange selge Fujitsu Siemens Lifebook E med innebygget HSPA, mens Dell har gjort tilsvarende avtaler med Vodafone i Storbritannia, Tyskland og Frankrike. Allerede i fjor inngikk Dell, Lenovo og HP 3G-avtaler med amerikanske mobiloperatører.

Hjemme

At HSPA vurderes som et alternativ til wlan ble illustrert denne uke på 3GSM i Barcelona. På presserommet tilbød Dell i samarbeid med Qualcomm (det amerikanske selskapet som sitter på mange av spredt spektrum-patentene) HSPA i stedet for trådløst nett. Etter det Computerworld kunne se fungerte det smertefritt.

Utstyrsprodusenten ZTE har tatt konsekvensen av at HSPA er et godt alternativ til wlan. På 3GSM lanserte det kinesiske selskapet sammen med Samsung et prosjekt for å utvikle en basestasjon for hjemmebruk. Via din private bredbåndslinje kommuniserer den med mobilnettet, slik at alle mobiltjenester er tilgjengelig også hjemme.

Ifølge ZTE vil denne typen utstyr gjøre det regningssvarende å bygge såkalte "femtoceller", altså svært små radioceller. På den måten kan mobilnettene både bygges ovenfra i henhold til operatørenes planer, og nedenfra utifra privatpersoner og bedrifters lokale behov.

ZTE forutsetter riktignok at brukerne inngår avtale med sin operatør. Dette for å få tilgang til radiofrekvensene, og for å gi tilgang til tjenester. Det er derfor foreløpig uklart hvordan Home NodeB, som er navnet på basestasjonen, vil fungere i praksis.

Wimax henger med

De fleste er enige om at det er lite hensiktmessig å bygge kontinuerlig radiodekning med wlan-teknologi. Alternativet er Wimax, hvis kort også vil bli bygget inn i pc-er i løpet av kort tid. Produsentene lover også at det vil vil komme mobiltelefoner med innebygget Wimax.

LES OGSÅ: Wimax-flodbølge i 2007

Wimax er et godt alternativ for operatører som ikke har 3G-lisens. Under sin pressekonferanse på 3GSM kunne Samsung vise til store satstninger på mobil Wimax, eller Wibro som koreanerne ynder å kalle det, i mange land.

Fordelen med Wimax er stor rekkevidde og stor båndbredde. I tillegg er Wimax bygget for ip-tjenester, mens 3G kan sies å bli presset til å snakke ip. Det gjør at en del eksperter mener at Wimax-nett er billigere og mer effektive å drifte. Men investeringene for å bygge nett er i samme størrelseorden som for 3G.

Strømforbruket i terminalene er en utfordring både for 3G/HSPA og Wimax. Interessant nok settes også energiforbruket i basestasjonene nå på dagsorden. Ifølge Financial Times har analyseselskapet ABI beregnet at mobile bredbåndsløsninger vil forbruke 124 milliarder kilowatt-timer i 2011, mot 43 milliarder kilowatt-timer i dag.

Ifølge ABI er Wimax dobbelt så energieffektiv som 3G. Tas Wimax' større båndbredde med i beregningen, er Wimax elleve ganger så energieffektiv.

Utfordringen til Wimax-tilhengerne er at IEEE 802.16e-protokollen ikke sikrer samvirke mellom utstyr fra ulike produsenter. Det gjør det også vanskelig å gjennomføre standardisert testing og sertifisering av utstyret.

Så selv om Wimax-produsentene var godt synlige i Barcelona i foorige uke, ga ikke konferansen svar på hva Wimax-miljøet har å stille opp med mot den mer tradisjonelle delen av mobilbransjen. At HSPA kommer for fullt er det derimot ingen tvil om.

Mobile Enheter