Mobilutviklere raser mot Nokia

Mobilutviklere raser mot Nokia

Windows-tilhengerne jubler, men Qt-utviklere vil ikke jobbe for Microsoft.

På fredag kunngjorde Nokia at de inngår ett tett strategisk partnerskap med Microsoft.

Kort tid etter offentliggjøren av Microsoft-samarbeidet, postet Nokia et åpent brev til utviklerne, signert lederen for Forum Nokia & Development Forum, Purnima Koachikar.

- Avgjørelsen om å bruke Windows Phone som primærplattform ble ikke tatt med lett hjerte, skriver Koachikar, som forsøker å sette overgangen til Windows Phone i et positivt lys.

Raser

Men reaksjonene lot ikke vente på seg.

En flom av kommentarer på bloggen viser at utviklerne ikke ser med blide øyne på utviklingen. De aller fleste lar seg opprøre over at Qt kun videreføres som rammeverk for Symbian og Meego, alle som skal utvikle for Windows Phone 7 må bruke Microsoft-verktøy. Mange har satset på Meego og Qt, anser nå satsningen som tilnærmet bortkastet.

- Ved å gjøre dette er jeg redd dere har mistet mange trofaste folk – utviklere og forbrukere – som meg selv, som har brukt Nokia siden jeg startet å bruke mobiltelefoner. Jeg kjenner Nokia, og det som trolig skjer er at Symbian-støtte vil starte å falme og Meego vil få samme skjebne som Maemo, bare enda fortere denne gangen – hvilket er en skam, sier bruker Bandora, før han legger til:

- Ser dog ut som Elop har rett, han har hoppet av den brennende plattformen. Men hva han ikke nevner er at sjøen er kald og dyp. Og han kan ikke svømme, så nå vil han synke.

Videre kritske tilbakemeldinger kommer under titler som ”Why”, ”You must be joking, right?”, ”What a sad day”, ”Bye bye Nokia” og ”Shame on Elop”.

- Wow, hva kan jeg si, Nokia har nettopp loddrett drept enhver entusiasme jeg hadde til å utvikle på Nokia-plattformer. Jeg har aldri og vil aldri bruke en Windows-plattofrm. Dere har nettopp drept Qt, og hva som verre er drept det mest lovende operativsystemet som er der ute, Meego. Elop er det verste som noensinne har skjedd Nokia, sier bruker Eoinmonty.

Jubler

Men rett skal være rett, andre ser på det hele som en ny verden med nye muligheter.

- Jeg tror fremtiden er en venn og at Nokia nok en gang kan bli nummer én, i enhver betydning. La oss begynne dette nye eventyret, jeg kan ikke vente med å starte programmeringen!, sier Heartion.

Utviklere i det norske selskapet Favourite Systems ønsker også endringen velkommen. De tror det er verdifullt at Nokia får det de mener er en bedre plattform, og at Microsoft på sin side får innpass på en drøss nye telefoner.

- Symbian er svært tregt å utvikle på og sliter med dårlig distribusjon. Windows Phone 7 er derimot en drøm å programmere på, mener seniorutvikler i selskapet, Andreas Hage.

Mobile Enheter