Nå vinner Android hjemme hos Apple

Nå vinner Android hjemme hos Apple

Til tross for rekordsalg taper Iphone markedsandeler til Googles mobil-OS, også i hjemmemarkedet.

Android tok innersvingen på Iphone også i USA i siste kvartal. Google og deres Android har vært størst i verden i en årrekke, men i hjemmemarkedet har Apple stått sterkt. Dette særtrekket for det nordamerikanske markedet gjaldt også i for den forrige mobilkongen. Nokia var størst i hele resten av verden, men fikk ikke fotfeste i Nord-Amerika, der Blackberry lenge var foretrukket profesjonell telefon.

Fall hjemme, vekst ute

Apple og deres smarttelefon falt til 43,9 prosent markedsandel i hjemmemarkedet fra nær 50 prosent samme kvartal året før.

Android peller seg forbi 50,1 prosent i siste kvartal 2013, opp fra 46,2 prosent året før.

- Android avsluttet 2013 knallsterkt og økte markedsandelene i 12 av de største markedene i verden, inkludert USA, Europa, Sør-Amerika, Kina og Japan, sa analytiker Dominic Sunnebo hos Kantar WorldPanel ComTech til nyhetstjenesten til Computerworld .

Han påpeker at selv om Apple stort sett taper markedsandeler, holder de rimelig godt stand i de fleste store markeder. I Japan har de til og med vært bestselger i siste kvartal i fjor, etter at de store operatørene NTT DoCoMo og AU KDDI tok dem inn i vareutvalget.

Samtidig rapporterte Apple at USA er deres største marked, der 37 prosent av omsetningen foregår. Dette skjedde i samband med resultattallene for siste kvartal i fjor. De solgte 51 millioner smarttelefoner totalt i siste kvartal. Dette er rekord for selskapet, men de taper markedsandeler så det synger.

Smarttelefoner var en viktig del av omsetningen på 354,37 milliarder kroner (57,6 milliarder USD), som ga et resultat på 80,6 milliarder kroner (13,1 milliarder USD). De solgte også 26 millioner nettbrett, opp fra 22,9 millioner kvartalet før.

I følge tall fra IDC Worldwide Quarterly Tablet Tracker innebærer dette at markedsandelene til Apple fortsetter å synke også nettbrettmarkedet. Der taper de mot Windows som ser ut til å doble sin andel av nettbrettmarkedet i løpet av dette å årt og det neste. Ingen kan gjøre noe med Android her heller, de holder og øker markedsandelen med over 50 prosent.

Dobling for Windows Phone

Windows Phone ser også ut til å komme seg ut av dødvannet og vokser i markedsandel i de fleste markeder Kantar følger. I USA var de nær en dobling med en markedsandel på 4,3 prosent i fjor, og denne andelen tar de fra Apple.

Denne veksten skal ha skjedd til tross for at den største leverandøren av Windows-mobiler, Nokia, meldte at de solgte 8,2 millioner Lumia-telefoner i siste kvartal – ned fra 8,8 millioner i kvartalet før, da Microsoft annonserte at de ville kjøpe mobildivisjonen an Nokia.

Mobile Enheter