Neppe Iphone i Kina

Neppe Iphone i Kina

Et kinesisk selskap selskap eier allerede varemerket "i-phone".

Et kinesisk selskap som eier varemerket “i-phone” sier de ikke har hatt samtaler med Apple. Likevel er Apple i forhandlinger med telefonoperatøren China Unicom for å kunne tilby iPhone også i Kina, og selskapene håper å begynne salget i april neste år.

Men det er slett ikke sikkert de får til.

Kan bli konflikt

Hanwang Technology, som lager kinesiske enheter for håndskriftgjennkjenning, eier varemerket “i-phone” for mobiltelefoner i Kina. I og med at denne telefonen har et navn som ligner mye på Apple sin mobiltelefon, kan neppe Apple selge telefoner med Iphone-navnet i Kina. Det mener i alle fall sjefen i advokatfirmaet BSFD, Wang Hao, ifølge Computerworlds egen internasjonale nyhetstjeneste.

I følge hjemmesiden til Kinas varemerkekontor, søkte Apple om å registrere sitt varemerke Iphone i Kina allerede i 2002, men denne søknaden gjelder kun for maskinvare og programvare - ikke mobiltelefoner.

To år senere søkte Hanwang, også kjent som Hanvon, om å få registrere sitt varemerke innenfor mobiltelefonutsyr, og har siden solgt mobile enheter under navnet i-phone, forteller en av Hanwangs talspersoner.

Må få til en avtale

For å selge Iphone i Kina må Apple gjøre en avtale med Hanwang, eller sende en ny søknad til kinesiske varemerkemyndighter i et forsøk på å få søknaden fra 2002 til også å gjelde mobiltelefoner. Lykkes det, kan varemerkekontoret trekke tilbake Hanwangs varemerke, forteller Wang Hao. Men tilbakekall av varemerker er en prossess som vanligvis tar tre til fire år.

- Og det er en prosess som sjelden er vellykket, sier Wang Hao videre.

Innsmuglede Iphones er allerede veldig populært blant rike, urbane kinesere. Det er allerede en million av Apples mobiltelefoner i Kina, anslår konsulentselskapet Ovum.

Mobile Enheter