Netcom med 4G i Norge

Netcom med 4G i Norge

Gir ti ganger raskere hastighet...

Netcom varsler i en pressemelding at de gjør seg klare for å lansere 4G i Oslo og Stockholm. Hva den reelle hastigheten vil bli, er ikke godt å si før nettet er oppe og mobile klienter er lansert, men den teoretiske hastigheten er oppgitt til hele 100 Mbps.

Til sammenligning har dagens Turbo 3G-nett en teoretisk hastighet på inntil 7,2 Mbps.

Netcom regner imidlertid med at den praktiske hastigheten til å begynne med vil ligge overkant av 20 Mbps.

LES OGSÅ: Kjøpeguide for smarttelefoner

I pressemeldingen hevder Netcom at 4G-nettet, som TeliaSonera bygger i Oslo og Stockholm, blir verdens første.

- Utbyggingen av 4G i Oslo gir utrykk for vårt ønske om å være en drivkraft i utviklingen av den mobile fremtiden. Samtidig er det viktig for NetCom å fortsette arbeidet med økt kapasitet, dekning og hastighet i Turbo 3G-nettet, mens videre utrulling av 4G ligger frem i tid og avhenger av blant annet rammebetingelser og regulatorisk retning, sier NetComs administrerende direktør August Baumann.

Lansering 2010
Det nye høyhastighetsnettet vil være kommersielt tilgjengelig i Oslo neste år.

4G-nettene er basert på Long Term Evolution (LTE) radioteknologi, og System Architecture Evolution (SAE) kjernenettverksteknologi.

På leverandørsiden har Teliasonera valgt en spesiell variant. Kinesiske Huawei er valgt som leverandør i Oslo, mens Ericsson skal levere Stockholmsnettet. På denne måten får TeliaSonera trolig høstet erfaring om hvilken leverandør som i praksis er best, noe som helt sikkert vil påvirke fremtidige leverandørvalg når 4G-nettet skal bygges ut i andre byer.

Netcom påpeker at 4G-nettet gir store muligheter for kapasitetskrevende tjenester som film, tv og online spill. For de som er så heldige å bo i dekningsområdet, vil det med 4G bli enda mer aktuelt å kaste ut ADSL-forbindelsen til fordel for mobilt internett.

Turbo 3G til de fleste.

NetCom tilbyr i dag mobilt bredbånd via Turbo 3G til over 80 prosent av Norges befolkning. Parallelt med utbyggingen av 4G i Oslo, fortsetter NetCom arbeidet med økt kapasitet, dekning og hastighet i Turbo 3G-nettet.

LES OGSÅ: Test 5 smarte telefoner

Les om:

Mobile Enheter