Netcom og Telenor forhandler om Ipad

Netcom og Telenor forhandler om Ipad

Men ingen vet hvordan de skal tilpasse abonnement til nettbrett.

Debatten raser om den nye dingsen som Apple presenterte i går. Nettbrettet, som har fått navnet Ipad, er ifølge noen en ubrukelig stor Iphone som ikke engang kan brukes til å ringe med, mens andre mener dette er fremtiden.

En ting er sikkert. Steve Jobs har nok en gang klart å brøyte vei til et nytt forretningsområde på forbrukermarkedet. Etter at Itunes åpnet veien til betalt musikk på nettet, og Iphones App Store økte datatrafikken, kan Ipad åpne veien til helt nye betalingsmetoder på nett. Plutselig kan vanlig webbetaling oppføres på mobilregningen, noe som medfører en rekke muligheter som man bare har kunnet drømme om de siste ti årene.

Både Netcom og Telenor er i forhandlinger med Apple om distribusjon av Ipad.

- Vi er i kontinuerlig dialog med Apple, og har et sterkt og solid samarbeid med dem. Det er altfor tidlig å kommentere rundt samtaler eller priser. Det får vi komme tilbake til, sier informasjonssjef Atle Lessum i Telenor.

De norske mobilaktørene har derimot ingen abonnementsmodeller som er tilpasset et nettbrett. Verken Netcom eller Telenor har vurdert bruk av sim-kort på det nye nettbrettet, eller på nye tjenester som benytter mulighetene som betalingsmodellen gjennom mobilregningen vi gi, også på internett.

- Det er for tidlig å svare på, sier Lessum.

- Ikke tenkt på

Vil det være mulig å bruke vanlig sim-kort, eller kjøre et tvillingkort på Ipad i tillegg til en mobil, og dermed kjøre to enheter på samme abonnement?

- For tidlig å svare på. Dette må vi nesten få komme tilbake til, sier Lessum.

Det samme svaret kommer fra Netcom.

- Noen av modellene har 3G-dekning. Foreløpig har vi ikke tenkt noe som helst rundt dette, sier kommunikasjonsrådgiver Charlotte Erikstad.

Netcom vil vente til den norske versjonen kommer før de kan svare på konkrete spørsmål.

- De første internasjonale enhetene kommer på markedet i juni. Norge nevnes ikke spesielt, så det er ikke sikkert den kommer hit, mener Erikstad.

Spennende

Både Telenor og Netcom har opplevd en enorm økning i datatrafikken etter introduksjonen av Iphone. Med Ipad kan det bli enda mer trøkk i nettverkene. Det vil ikke føre til problemer, mener Telenor.

- Vårt nettverk er i høyeste grad klar for dette. Vi skal bytte ut hele vår mobile infrastruktur fra fjerde kvartal i år, nettopp blant annet for å legge til rette for den til dels kraftige økningen av mobiltrafikk som vi ser og kommer til å se, sier Lessum.

Lessum tror at Apple nok en gang har åpnet for nye muligheter.

- Vi fulgte lanseringen av Ipad med stor interesse i går, den virker veldig spennende og passer godt inn i Telenors produktportefølje. Når det gjelder tidspunkt for introduksjon i Norge signaliserer Apple selv at de vil komme til land utenfor USA i juni eller juli. Vi kan jo derfor håpe på at vi ser Ipad i norske butikker tidlig sommeren 2010, mener han.

Også Netcom er positive.

- Vi jobber hele tiden å øke kapasiteten, kvaliteten og stabiliteten. Vi forventer mer datatrafikk i mobilnettet i tiden som kommer. Generelt ser vi veldig positivt på Ipad, men vi har ikke tatt stilling til hvordan den passer inn i våre tjenester, sier Erikstad.

Mobile Enheter