Nokia for fotografer og vekstmarkeder

Nokia for fotografer og vekstmarkeder

Microsoft skal levere egne, nye Lumia-modeller med Windows Phone 8.1 fra mai av.

Under starten av utviklerkonferansen Microsoft Build i Las Vegas onsdag kveld, var Windows Phone 8.1 den største nyheten.

Selv med undernummerering er det ingen tvil om at dette er en kjempeoppdatering av verdenstreeren av mobil-os, som i enkelte markeder er populær nok til å være nummer to.

Cortana-assistent

Nye utvikler- og grensesnittmuligheter er bare en del av nyhetene. Mange vil nok også sette pris på en ny digital, personlig assistent. Den minner om en kombinasjon av Google Now og deres kontekst- og relevanssøk med pratsomheten til Apple sin assistenttjeneste.

Cortana har fått tildellt et sirkelrundt, pulserende ikon i Windows Phone. Tanken er at tale- eller tekstkontroll kombinert med brukeradferd og tilgang til nettsky skal gi hjelp og proaktive tips.

- Vi har intervjuet folk som faktisk jobber som personlige assistenter for å finne ut hva som kjennetegner en god assistent. Dette har vi lagt inn i Cortana, og laget den beste digitale personlige assistenten i markedet, hevdet Joe Belfiore, sjef for mobiler og nettbrett hos Microsoft, under startpresentasjonen til Build.

Et viktig element for å levere resultater til Cortana er søketjenesten Bing. Dette gir visse utfordringer for Norge, siden Bing ikke har fått på plass lokalt tilpasset søkesystem for Norge. Det er også et stykke igjen til Cortana vil kunne forstå norsk tale.

- Vi jobber stadig med å utvikle Bing for norske forhold, og vi samler inn taleeksempler for å få på plass en slik tjeneste, forsikrer Peter Merok, direktør for servere og tjenester i Microsoft Norge til Computerworld.

Tilpasset og personlig

Selve Windows Phone 8.1 har fått på plass stadig flere måter å tilpasse og gjøre systemet personlig. Dette innebærer nye flisstiler, og tilpassing av startskjermen. Blant annet kan smartmobiler med ekstra store skjermer legge til en ny kolonne av fliser for å utnytte den store flaten.

Et nytt mobiltastatur, Word Flow, med sveipestøtte skal gjøre det mulig å skrive raskere på en WP81-telefon enn noen konkurrenter, hevder selskapet. Skype er enda tettere integrert med telefoni-funksjonen, og den litt semre kalenderen har fått seg en nødvendig oppdatering.

Bedriftene kan se fram til at krypterte samband over vpn støttes direkte i operativsystemet. Ny støtte for S/MIME innebærer at kryptering av epost og rettighetskontroll for innhold kan sikres helt ut til den mobile klienten.

Finkontroll av samband og kostnader er også vektlagt. Datakvoter i mobile bredbånd og automatisk tilpassete tilkoplinger til trådløse nettverk er på plass i egne "Sense"-app-er.

Fargerikt

Det var Nokia-sjef Stephen Elop som lanserte Microsoft sine egne dedikerte modeller av smartmobiler basert på 8.1. Farger og design er sentralt i Lumia, og ellers ulastelig antrukne Elop betrådte scenen i stripet dress, hvit skjorte og oransje joggesko for å markere at Lumia-modellene kommer i stadig mer spreke farger. Denne gangen for å vise tre nye Lumia, og annonsere utrulling av Windows Phone 8.1.

Alle Lumia-modeller som er solgt og som er i handelen får Windows Phone 8.1 som en oppdatering i løpet av sommeren. Oppdateringen får karakteristisk nok et fargenavn, Lumia Cyan.

Toppmodellen Lumia 925 får en oppfrisker i Lumia 930. Dette er et Lumia med femtommers skjerm der fotografering har en sentral rolle, med sosiale medier og deling som plattform.

Lumia 930 har firekjerners 2,2 gigahertz-prosessor og 20 megapiksel kamera av Pureview-typen, som er Nokia sin metode for å dra mest mulig fotokvalitet ut av de noe semre forholdene en mobiltelefon byr på for fotografering. Det hjelper nok også at optikken er levert av Carl Zeiss.

Mobilen er i en kasse av aluminium og polykarbonat. Lumia 930 får en utsalgspris på rundt 4000 kroner, 599 USD. Den kommer til Norge en eller annen gang i sommer.

Klar for vekst

De nye Lumia-ene har nye sensorer for bevegelse, og egne utviklersett lanseres for helse- og trenings-app-er. I tillegg kommer en oppdatering av utviklersettet for fotografering for alle Lumia-mobilene. Elop viste hvordan en ny foto-redigeringsapp i de nye Lumia-ene legger stadig nye fikser og effekter på bildene som tas, og der deling til forskjellige sosiale nettverk skal gjøres enkelt.

To rimelige modeller viser at Nokia og Microsoft satser på å gå bredt ut i nye vekstmarkeder. Lumia 630 er en 3G-telefon og Lumia 635 er 4G/LTE-telefon. Lumia 630 får to varianter, en med og en uten dobbel SIM-kortstøtte.

Isolert sett er det modellen Lumia 630 med doble SIM-kort som viser at Nokia og Microsoft har skjønt at smartmobilmarkedet ikke bare vinnes i premium-markedet.

De ferskeste tallene fra Gartner og IDC viser at smarttelefonene nok erobrer verden på bekostning av klassiske telefoner. Men vekstmarkedene i Asia og Afrika er prisfølsomme, og mobiler bør ikke koste mer enn rundt tusen norske kroner, 170 USD i innkjøp. Det hjelper også å være kjent og populær. En grunn til at Nokia har klort seg fast som verden nest største mobilleverandør etter Samsung er nettopp på grunn av at de har solgt standard mobiltelefoner i fantastiske volumer i de nye vekstmarkedene.

De må også være eksepsjonelt tilpasningsdyktige i bruk. Dermed blir doble SIM-kort en forutsetning. Windows Phone 8.1 har innebygd støtte for denne måten å optimere bruken av forskjellige mobiloperatører og deres priser, og egne telefoneringsfliser for hvert SIM-kort gjør funksjonen enkel i bruk, demonstrerte Elop fra scenen.

Lumia 630/635 er av de kompakte smarttelefonene med 4,5-tommers skjerm.

Lumia 630 får en pris på 1295 norske kroner, og kommer til det norske markedet til sommeren. Lumia 635 får en pris på 169 USD, og kommer til utvalgte markedet etterhvert, sier Nokia i en pressemelding.

Les om:

Mobile Enheter