Nokia kvitter seg med deler av Qt

Nokia kvitter seg med deler av Qt

Definerer ikke lengre selskapets aktiviteter som kjernevirksomhet.

Nokia selger deler av Qt til et annet finsk selskap, Digia.

Digia får med seg ansatte og 3.500 nye kunder som en del av avtalen. I tillegg ansettes 19 personer fra Nokias salgs- og markedsavdeling.

Skal fortsatt satse

Ifølge Nokia skyldes endringen at denne delen av Qt satser på å utvikle profesjonelle utviklertjenester. Disse er blant annet basert på helt eller delvis åpne lisenser. De er også rettet inn mot utvikling i industrier som Nokia ikke ser som sin kjernevirksomhet.

- Nokia vil fortsatt utvikle Qt som rammeverk for kryssplattformutvikling for mobiler, pc og integrerte enheter, poengterer Sebastian Nyström, sjef for MeeGo, Qt og Webkit i Nokia.

Nokia lover fortsatt å legge penger inn i delen av Qt-virksomheten som er relevant for operativsystemene Symbian og Meego. Det er spesielt Qt Quick, Qt Webkit og utvikling for protokollen HTML5.

- Vi har fortsatt en sterk satsing på Qt i Nokia, og vil investere tungt i systemet. De ansatte som blir med over til Digia utgjør en tidel av alle som arbeider med Qt i Nokia, understreker Oskar Södergren, kommunikasjonssjef for Skandinavia til Computerworld.

Meego og Symbian

Qt ble til overs da Nokia bestemte seg for å satse på Windows Phone 7.

Under Mobile World Congress sa Nokia-sjef Stephen Elop at en av grunnene til Qt ikke var med til Windows Phone 7 var at det fantes nok utviklingsverktøy for WP7.

Salget vil sette fart på spekulasjonene på hva Nokia egentlig vil gjøre med operativsystemene Symbian og Meego når WP7 toger inn.

Digia har 1.600 ansatte i fire land. Selskapet har drevet med utvikling for web og Symbian siden 1997. Med Qt-oppkjøpet får de også virksomhet i Norge og USA.

Mobile Enheter