Nokia: Nå starter mobilkrigen

Nokia: Nå starter mobilkrigen

Nokia kvesser sverdet i kampen mot smarttelefon-utfordrere som Google og Apple.

Apples Iphone, og de mange nye smarttelefonene med Googles Android stjeler det meste av rampelyset på smarttelefoner.

Det er imidlertid fremdeles Nokia, som dominerer verdensmarkedet og som har en lang erfaring med mobiltelefoner og smarttelefoner - få selskaper kan måle seg med.

Det er i alle fall holdningen til Nokia selv i en offisielle blogg fra selskapet.

Konserndirektøren i Nokia Mobile Solutins, Anssi Vanjoki, skriver at "The fight starts now".

- Jeg har ingen illusjoner; Det er ingen lett oppgave, skriver han om behovet for å sørge for at Nokia vil være en leder i markedet.

Anssi Vanjoki skriver videre at Nokia i de kommende månedene vil øke hastigheten på prosjekter og forenkle måten arbeidet pågår, for å tilby produkter og tjenester i et raskere tempo.

- Jeg er engasjert, kanskje til og med besatt, i å få Nokia tilbake som nummer én i high-end-markedet, skriver Anssi Vanjoki.

Et selskap med trøbbel

De tøffe ordene fra Nokia-toppen endrer ikke det faktum at selskapet de siste årene har vært under en alvorlig krise - både når det gjelder regnskaper og på smarttelefon-fronten.

Ifølge Gartner ble det i 2009 solgt til sammen 172,4 millioner smarttelefoner på verdensbasis, 23,8 millioner flere enn året før, skriver danske Computerworld.

Det var spesielt Apples Iphone, Blackberry og de mange nye Android-telefoner, som kan ta æren for den imponerende vekst.

Fra 2008 falt Symbians markedsandel fra 52,4 prosent til 46,9 prosent i markedet for smarttelefon-operativsystemer. På den andre siden vokste Research In Motion (Blackberry) andel fra 16,6 prosent til 19,9 prosent.

Apple Iphone OS snek inn på tredjeplass ved å øke markedsandelen på 8,2 prosent til 14,4 prosent i 2009. Også Android markedsandel økte fra 0,5 prosent til 3,9.

Holder på Symbian

- Symbian er vårt valg av plattform for Nokia-telefoner. Symbian har fått en del kritikk, noe av det er rettferdig, andre ikke. Men det som er konsekvent oversett er at Symbian fortsatt står for mer enn to femtedeler av det globale markedet for smarttelefoner, skriver Anssi Vankori.

Mobile Enheter