Ny Windows Phone kommer til høsten

Ny Windows Phone kommer til høsten

Kodenavn Mango kommer i fullnorsk versjon, og skal bli søtere enn eple.

Microsoft lanserte i går 1.500 nye utviklerverktøy for neste versjon av Windows Phone. Grunnen skal beredes for kodenavn Mango, som kommer til høsten.

Neste versjon av Windows Phone skal blant annet få norsk språkdrakt og norsk app-markedsplass, bedre fleroppgavekjøring, bedre minnehåndtering og en lokal database som en del av os-et. Dette siste gir mulighet for raskere søk og eksekvering av data som mest effektivt kan lagres i en database.

Les mer: Utviklere vil ha Windows Phone 7

Felles kode for mobil og pc

Nettleseren vil være en fullfunksjon IE9 med HTML5-støtte av bedre grafikkprosessoraksellerering.

- Den eneste utfordringen utviklere har med å utvikle applikasjoner for IE9 er å huske på forskjellen mellom store og små skjermer. Selve utviklerkoden er lik for mobil og pc, sa Joe Belfiore, sjef for WP7-programmet i Microsoft under innledningen til Mix 11 ifølge Computerworlds nyhetstjeneste.

Les mer: Internet Explorer 9 lansert i Norge

En spennende nyhet er introduksjonen av Live Agents, en type sanntidsapplikasjonsstøtte for bakgrunnskjøring av applikasjoner som ikke suger batteri. Dette skal gjøre det mulig å kombinere data i sanntid fra sensorene i telefonen med en app fra tredjepart.

Nøkkel til suksess

Utviklerne kan glede seg over nye emulatorer, hvor blant annet 3D-emulering gir mulighet for å sjekke hvordan en sensoravhengig app oppfører seg når mobiltelefonen beveges i rom. Glidefunksjoner for å flytte side-innblikk eller skifte sider i app-er skal også være bedre.

Strategien med å lage et sterkt utviklermiljø raskt er sannsynligvis den mest vellykkete delen av Windows Phone-plattformen. Introduksjonen av gratis utviklerverktøy basert på kjente utviklerverktøy for et år siden etablerte et utviklermiljø på flere millioner et halvt år før ferdige telefoner er klare. Windows Phone har også fått et godt rykte blant utviklere for å være enkel å utvikle for.

Les mer: Alle vil ha Google og mobilutviklere

Resten av strategien har vært litt mer haltende. Gode og solide telefoner til tross, utvalget av apps har bare vært marginalt bedre enn konkurrenten Apple og langt bak markedsleder Android. I flere markeder, inkludert det norske, har det ikke vært lokalt språk eller tilgang til applikasjonsbutikk og medieløsningen Zune. Dette er enkelt å løse, men er irriterende omveier.

Les mer: - Nokia vil redde Windows Phone

- Vi ser at strategien vår holder, noe vi ikke hadde fått til uten utviklere eller den nyeste annonseringen av samarbeid med Nokia, sa Belfiore, med et nikk til at både Gartner og IDC mener WP vil være nummer to i smarttelefonmarkedet innen 2015.

Les mer: Vil ha Nokia-telefon med WP7 i år

Kodenavn Mango er valgt fordi denne frukten er søtere enn eple. Morsommere blir det ikke i utviklermiljøene.

Les mer: Lover at WP7-oppdatering er i rute

Mobile Enheter