Nytt forlag utvikler egen teknologi

Nytt forlag utvikler egen teknologi

Forlaget Propell har utviklet sin egen editor som gjør at de kan lage barnebøker på én dag. Nå tar de opp kampen med de store forlagene.

– Vi vil lage en løsning som er mer tilpasset både barna og de voksne, sier Per Harald Borgen, daglig leder i Forlaget Propell, som nå lanserer abonnementsløsning med tilgang til bøker, sanger og spill for barn.

– Forlagene bør ha app-ekspertise

Der slipper foreldrene å bli lurt av apper med skjulte smurfebær, sier Borgen.

– Vi mener at ett-og-ett-kjøp-modellen ikke er like godt tilpassa det digitale. Da kan vi like godt gi full tilgang, sier Borgen, som mener at forlagene nå bør begynne å utvikle sin egen teknologi.

– Forlagene kan trykke bøker, men kan de lage gode bøker på Ipad? De bør ha like bra ekspertise på det, som de har hatt på å lage fysiske bøker.

Egen editor

Selv bruker Propell en webbasert editor, i hovedsak laget av Javascript, for å utvikle bøkene. De kaller det sitt eget digitale trykkeri, utviklet av Sindre Aarsæther, som har laget sitt eget programmeringsspråk.

Resultatet er et publiseringsverktøy som gjør at kreative folk som ennå ikke har lært å kode, kan lage rike opplevelser på nettbrett, web og mobile enheter med pek og klikk, forklarer Aarsæther.

Editoren er fullt integrert med Dropbox. Forlaget henter det de trenger fra mappene de deler med musikere og illustratører.

Når Apple kan bruke en uke på å godkjenne oppdateringer, blir det vanskelig å gjøre appen så brukervennlig som mulig. Editoren tar en snarvei.

– Absolutt alle tilbehør og filer kan dras rett inn fra Dropbox. Gjør illustratøren en endring i kildefilen, så oppdateres det direkte i editoren uten av vi trenger å importere noe, sier Aarsæther.

Dypere interaktivitet

Propell utforsker balansegangen mellom interaktiviteten og bokformatet. Målet er en dypere interaktivitet, som å velge mellom to stier eller ved å utnytte paralakseeffekten for å skape liv i bøkene.

– I mange apper består interaktiviteten av å trykke for eksempel en gås, så kommer det en bevegelse og en lyd. Dette er ikke nødvendigvis like spennende for barn lenger, nå som Ipaden har fått tre år på baken. Vi må begynne å se på hva den virkelig kan brukes til, og involvere barna i historien på mer engasjerende måter, sier produsent Dag von Krogh Bunkholt.

Forlaget Propell

  • Lanserer i dag Propell-appen, en abonnementsløsning som gir tilgang på spill og bøker for barn
  • Kjernemålgruppa er mellom 3 og 5 år
  • Bøkene finnes på 12 språk, men Propell satser først på det norske markedet

Mobile Enheter