Omfattende Qt-oppgradering

Omfattende Qt-oppgradering

Trolltech har lansert Qt 4.4, utviklingsmiljøet som forener pc-er og bærbare enheter.

Oppgraderingen er så omfattende at den burde vært betegnet Qt 7.

- Vi utnytter widgets på en mer dynamisk og forståelig måte for brukerne. Når en funksjon avsluttes ser brukeren at den forsvinner ved hjelp av en animasjon, sier Eirik Chambe-Eng, gründer og sjefstroll i Trolltech.

Det er inspirasjon fra Apples måte å håndtere funksjonssymboler (widgets) som Trolltech har lært av. Rotering, skalering, dekorasjoner og ”pop-ups” er stikkord.

Derfor integreres Webkit, det åpne miljøets navigeringsmotor som både benyttes av Apple i sin webleser Safari og av Nokia i sine avanserte telefoner. Målet er å få utviklerne til å lage en mye mer intuitiv og spennende betjening.

Tre mål

- Med Qt 4.4 har vi forbedret tre designmål. For det første, det ytterste på brukerbetjening, dernest raskere, mer avanserte applikasjoner og økning av vår visjon med Qt over alt, via støtte for Windows CE, fremhever Benoit Schilling, teknologidirektør i Trolltech.

For utviklere av innebygde systemer har Microsofts Windows CE slott an. Derfor har Qt nå støtte for Windows CE.

- Det er særlig i Tyskland at Widows CE er populært, fremhever Eirik Chambe-Eng.

Qt støtter nå Phonon som er et rammeverk for multimedia som er utviklet i det åpne miljøet som en foredling av brukermiljøet KDE (Common Destop Environment).

Musikkprofil

Phonon gjør det enkelt å inkludere avspilling av multimedia i applikasjonene. Britiske Last.fm lar brukerne bygge opp sin musikkprofil og tilbyr derfor et musikktilbud i samsvar med profilen.

Last.fm er tilpasset alle multimedia-avspillerne til Linux, Machintosh og Windows basert på åpen kildekode.

- Dette hadde ikke vært mulig uten Qt. Støtte for Windows CE og Windows Mobile gir oss ekstra opsjoner, sier Toby Padilla, direktør for programvare i Last.fm.

Avansert

Raskere, mer avanserte applikasjoner støttes først og fremst av to nyheter, evnene til å plukke ut og omforme data av XML-skjemaer via Xquery og muligheten for å lage flertrådsapplikasjoner som utnytter prosessorer med flere kjerner.

Det er grafikkforbedringene, datauthentingen og flertrådsutnyttelsen som gjør at Qt burde fått et høyere versjonsnummer.

Utviklere får nye Qt under GPL ved utvikling av åpen kildekode eller via lisens for kommersiell utvikling.

Mobile Enheter