Palm velger Linux

Palm velger Linux

Innen utgangen av 2007 er alle pda-ers mor klar i Linux-versjon.

Historien om Palm er full av mer eller mindre heldige veivalg og stategier. Nå kommer nok et veiskille.

I går kunne selskapets toppsjef Ed Colligan opplyse at selskapet innen årets utgang skal ha klar en programvareplattform som kjører på en Linux-kjerne, skriver IDGs nyhetsbyrå.

Den nye programvarplattformen vil gi økt stabilitet og yteevne for håndholdte enheter og smart-telefoner, hevder Colligan.

Tre systemer

Men Palm skal også fortsette å benytte Microsofts Windows Mobile OS, som er mye etterspurt blant forretningskunder og mobiloperatører. Palm vil fortsette med å utvikle applikasjoner på "to spor" for å lette overgangen fra salg av pda-er (personlige digitale assistenter) til smarttelefoner, fortalte Colligan i et møte med investorer og analytikere i New York.

Palms første pda, Palm Pilot, kom allerede i 1996. De siste årene har selskapet vært svært avhengig av sin smarttelefon Treo. Denne finnes blant annet i versjoner for Windows (700w) og Palm OS (700p).

Sammenlignet med salger av pda-er, har omsetningen som utgjøres av smarttelefoner økt fra 28 prosent i tredje kvartal av finansåret 2004 til 86 prosent tre år senere, opplyser Palm-sjefen.

Nye muligheter

Den nye Linux-plattformen skal gjøre det mulig å benytte Palm OS for samtidig tale- og datatrafikk, uten at det går utover funksjoner som øyeblikkelig oppstart og bytte mellom applikasjoner. Plattformen skal ikke lisensieres til tredjeparter, opplyser Colligan.

Han tror disse endringene vil gi økt salg til småbedrifter og forbrukere, og at det vil demme opp for en stagnasjon i salget til forretningskunder. Det gikk for kort tid siden rykter om at Palm ville bli kjøpt opp av enten Nokia eller Motorola.

LES OGSÅ: Nokia eller Motorola kjøper Palm?

Palms finansresultat i tredje kvartal, som var ned fra 19,8 millioner dollar i fjor til 16,5 millioner i år, skal ha bidratt til at spekulasjonene stilnet. Corrigan avviste under møtet i går ¨å " kommentere spekulasjoner og rykter".

I det siste har Palm selv blant annet kjøpt opp en epostklient, ChatterEmail, og grensesnitt-teknologi fra Iventor. Corrigan antyder at det kommer flere teknologiorienterte oppkjøp for å styrke Palms teknologiske profil. Han lover også at det vil komme flere nye produkter utover i 2007 og 2008.

Mobile Enheter