Phone 7 kan slå Android om to år

Phone 7 kan slå Android om to år

Rask utvikling i ungt marked og høy Nokia-tillit sender Windows til topps.

En fersk analyse antyder at Windows Phone 7 kan få slik fart på seg at de vil være par, og til og med kan komme til å gå forbi, Android om to år. Det har vært antatt at WP7 skal ta over andreplassen fra Symbian i smarttelefonmarkedet. De færreste har trodd at Android på førsteplass skal være truet.

Det er analyseselskapet Pyramide Research som antyder at dette likevel kan skje. Grunnen er at smarttelefonmarkedet fortsatt er ungt, og ikke minst globalt. Dette vil si at veksten vil skje i nye markeder som Asia, hvor spesielt Kina og India vil dra opp tallene.

- Markedsdynamikken er slik at den taler til fordel for Phone 7. Men Android vil ligge hakk i hel og begge vil oppleve økte markedsandeler. RIM og Apple er taperne i dette markedet, sier Senioranalytiker Stella Bokun i Pyramid Research til Computerworlds nyhetstjeneste.

Les mer: - Nokia vil redde Windows Phone

Milliardmarkeder liker Nokia best

India er for eksempel et sterkt marked for Nokia, og deres bytte fra Symbian til WP7 antas å ikke ha noe negativ salgseffekt i et marked. I Kina er situasjonen enda bedre, selv etter en salgssvikt på ti prosent i fjor er to av tre smarttelefoner solgt i Kina en Nokia. Totalt antar Pyramid at 3,6 milliarder smarttelefoner vil bli solgt i Asia mellom 2010 og 2015. 620 millioner vil være i Kina, og 300 millioner i India.

Bokun ser ikke at rimelige smarttelefoner basert på Android fra Huawei og ZTE på hjemmebane vil gjøre store endringen i salget til Nokia WP7-telefoner. Hun mener den samme trenden gjør seg gjeldene for Midt-Østen og Afrika: Smarttelefonmarkedet er i sin spede start og Nokia er et råsterkt merkenavn.

I mellom- og Sør-Amerika vil pris være avgjørende for gjennomslag. Der vil ikke dyre smarttelefoner som den Apple leverer være noen suksess. Det åpner opp for Android og WP7, som begge kan kjøre i enkle og rimelige modeller.

Les mer: Android Market passerer App Store

Stigende trend med berg- og dalbane

Det er igjen styrken til Nokia som merkevare som drar mye av veksten. I de aller fleste regionene kloden rundt er Nokia mest solgte merke. Den sterke stillingen Apple har hatt i Norge har vært et særnorsk fenomen. Totalt gikk Nokia ut av 2010 som største mobiltelefonleverandør igjen. De økte salget av smarttelefoner med 38 prosent i siste kvartal 2010 sammenlignet med året før. I de fem største markedene i Europa har Nokia 40 prosent av smarttelefonmarkedet.

Pyramid mener at WP7 vil oppleve sterk vekst i 2011 og til ut i midten av 2012. Denne veksten vil blant annet komme fra at Nokia tidligere enn ventet vil være i stand til å levere flere telefoner med WP7 enn tidligere antatt. Etter en utflating i 2012 vil en ny kraftig vekst sende WP7 forbi Android i 2013, og holde seg foran fem år fram i tid.

Bokun ramser opp disse grunnene for suksess:

  • Globalt sett er Nokia et sterkt og vel ansett merkenavn
  • Nokia har et tett og nært samarbeid med de fleste mobiloperatørene, som er de som i siste instans avgjør hvilke telefoner som skal tilbys, subsidieres og være med i kampanjer
  • Nokia har gang på gang bevist at de kan levere lavt prisete og populære telefoner
  • Smarttelefonmarkedet er først nå i gang med kraftig vekst, og det i nye, store markeder
  • Nokia har fram til nå stått svakt i Nord-Amerika. Dette vil endre seg med WP7.

Les mer: Accenture overtar Symbian fra Nokia

RIM og Apple vil slite

Også oppkjøpet av Skype vil gi Microsoft noen prosenter med økt vekst når en bedre type ip-telefoni bli mulig i WP7. Totalt ser Pyramid for seg at både Android og Microsoft vil ha rundt 45 prosent av smarttelefinmarkedet hver i 2015.

Det er antatt at RIM Blackberry og Apple vil selge bra av sine smarttelefoner i årene framover, men det neppe vil gi dem økte markedsandeler. RIM har hatt en så sterk posisjon i Nord-Amerika at de effektivt har parkert Nokia fram til nå. Utypisk nok har Apple hatt en sterk andreplass i USA. Men globalt vil Apple vil fortsatt slite med å forsvare markedsandelen som gjør at Android selger tre smarttelefoner for hver gang Apple klarer å selge én.

Endringer i dette markedet går fort, viser historien. Det tok for eksempel Android bare to år fra sped start til å vokse og ta over smarttelefontronen fra Nokia og Symbian.

Les mer: Dette mangler i Windows Phone 7

Mobile Enheter