Prosessor så liten som en blodcelle

Prosessor så liten som en blodcelle

Hvordan ser dingsene våre ut om ti år? Det har brikkeleverandøren ARM noen tanker om.

Før det har gått ti år kan smarttelefonen din ha 32 ganger mer minne enn i dag, 20 ganger høyere båndbredde enn i dag og en mikroprosessorkjerne på størrelse med en rød blodcelle. Det hevder det britiske brikkedesignselskapet ARM.

Selskapet har allerede vært med på å utvikle en prototyp på en brikke som kan implanteres i kroppen og måler trykket i øyet til pasienter med glaukom (grønn stær).

- Brikken er bare én kubikkmillimeter stor, fortalte teknologidirektør i ARM, Mike Muller, på ARMs TechCon-konferanse i Silicon Valley på torsdag. Det skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Brikken inkluderer en mikroprosessor som ligger mellom sensorer på toppen og et batteri i bunnen.

- Hvis man fjerner batteriet og sensorene, og legger til de avanserte produksjonsprosessene man regner med å ha på plass i 2020, ender man opp med en brikke med omtrent samme volum som en blodcelle, sa Muller.

ARM designer prosessorene som brukes i de aller fleste smarttelefoner og nettbrett i dag, og mindre kjerner er som regel mer energieffektive. Det bidrar til å forlenge batterilevetiden, ifølge Muller.

Batterikapasitet struper systemet

Dette er et viktig poeng, fordi utviklingen i batteriteknologi går så sakte fremover. Ifølge Muller vil vi bare se en dobling i batterikapasitet innen utgangen av dette tiåret.

Med andre ord er batterikapasitet en flaskehals for alle de andre tekniske forbedringene. Det gjør at mobiltelefoner, nettbrett og bærbare pc-er må redesignes, slik at man slipper å måtte lade dem opp flere ganger om dagen.

For eksempel inneholder dagens smarttelefoner typisk bare ett enkelt datasystem, med én CPU og noe minne koblet til. Men de forskjellige oppgavene en smarttelefon utfører, som å ringe eller spille spill, stiller svært forskjellige krav til ytelse.

Dedikerte undersystemer løser hver sine oppgaver

Ifølge Muller medfører det at i fremtiden vil noen systemer ha helt egne undersystemer bygget inn, med egne, dedikerte CPU-er og dedikert minne, som tar seg av spesifikke oppgaver som for eksempel musikkavspilling. På denne måten kan andre undersystemer i en enhet skrus av, og man reduserer strømforbruket.

ARM jobber allerede med å utvikle en slik modell, med sin Big.Little-arkitektur som ble lansert i forrige uke. Denne teknologien bruker to typer prosessorkjerner i den samme enheten, der én er kraftig og den andre mindre kraftig, og bruker den mest energihensiktsmessige kjernen i forhold til hvilke oppgaver som skal utføres. Dedikerte undersystemer tar denne ideen enda et skritt videre.

På konferansen i Silicon Valley lanserte ARM også sin nyeste mikroprosessorarkitektur, ARMv8, som er ARMs første 64-bits prosessor.

Mobile Enheter