Reddet av Android

Reddet av Android

Utvikler-brødrene prøvde Android, og fikk 500 nedlastninger på en halv time. Ekspert tror mobil programvare vil ta helt av.

For to uker siden fortalte Computerworld om 15 år gamle Knut Ørland som tjente 18.000 kroner på én måned, takket være et program til Apples Iphone.

I Bergen sitter det to brødre som sitter på en lignende historie.

Tommy og Christer Nordvik er begge utviklere med "over gjennomsnittlig" interesse for fotball. Som ivrige mobilbrukere, benyttet de seg tidligere av sms-tjenester for å få fotballresultater til telefonene sine.

Men det å bli pepret med sms-er så ikke Nordvik-brødrene på som en særlig god løsning.

Som ekte utviklere bestemte de seg derfor for å lage noe bedre selv.

Lite marked

- Vi laget en mobil Java-applikasjon, forteller Tommy Nordvik.

Den første versjonen av Fotmob lastet enkelt og greit ned fotballresultater fra diverse nettsider, og applikasjonen ga brukerne kontinuerlige oppdateringer. Via nettforumer spredde de ordet om sitt nye mobile fotballprogram, og mange med Java-mobiler koste seg med programmet, som da var gratis.

Brødrene fant så ut at de ville ta det hele lenger, og øynet muligheten for en inntekt. De inngikk en avtale med en leverandør av nasjonale og internasjonale fotballresultater, og lanserte en ny versjon som denne gangen kostet penger. Dermed kunne de ikke lenger reklamere på samme måten som før, da forumsnakk om noe som koster penger ofte blir oppfattet som spam og reklame.

- Det fantes mange nettsteder hvor man kunne laste opp programmer, og hvor dermed folk kunne gå inn og kjøpe dem. Men de fleste brukerne var ikke klar over disse stedene, sier Nordvik.

Salget ble derfor så som så.

Senere portet de programmet til Microsofts mobile plattform Windows Mobile. Det hele gikk fort og greit, men det samme problemet vedvarte: Folk lastet det ikke ned. For de fleste visste ikke hvordan de gjorde det.

PROGRAMMET: Slik ser Android-versjonen av fotballprogrammet Fotmob ut. Programmet har fått høy snittkarakter av sine brukere, og lastes ned av tusenvis.

500 på halv time

Men i år har det skjedd noe nytt.

Først kom Apple med sin nye Iphone 3G, og samtidig sin nye AppStore. Brukerne av mobilen hadde en enkel måte å kjøpe mobil programvare, og denne tilgjengeligheten førte til at programvaren ble solgt som aldri før.

Videre kom Google med sin mobile Android-plattform, og T-Mobile med sin Android-telefon G1. Her har også brukerne en virtuell programvarebutikk: Android Market. Programvaren her er foreløpig gratis, men i begynnelsen av neste år skal programvaren også her kunne koste penger, og dermed gi utviklerne inntekter.

Ettersom Android-plattformen er Java-basert, og fotballprogrammet til Nordvik-brødrene var det samme, valgte de å porte programmet til denne plattformen først. Og resultatet lot ikke vente på seg.

- Jeg la det ut en søndag kveld. En halv time etter sjekket jeg status, og da hadde allerede 500 personer lastet det ned, humrer Tommy Nordvik.

Først nektet han å tro på tallene, men det ble snart klart at Android-brukerne hadde kastet seg over fotballprogrammet, og elsket det. Det er nå snart fire uker siden det ble lansert, og ifølge utviklerne har 12.000 Android-brukere lastet det ned.

Til sammenlikning ble Knut Ørlands tv-guide-applikasjon til Iphone lastet ned 2.300 ganger, noe han tjenete rundt 18.000 kroner på. Nordvik-brødrene kunne med andre ord hatt enda fetere glis enn Ørland har, men Android-programmene er altså inntil videre gratis.

Snart eksploderer det, tror Teleplan. Bruk navigasjonsverktøyet under nøkkelordene for å gå til neste side.

Mobile Enheter