Samarbeider om mobil Office

Samarbeider om mobil Office

Office på Symbian-mobiler skal gi både Nokia og Microsoft et løft.

Onsdag kveld kunngjorde Microsoft og Nokia at de har inngått et samarbeid.

Sammen skal de utvikle en utgave av Microsoft Office som skal kjøre på Nokias mobile Symbian-operativsystem.

Utviklingen skal starte umiddelbart, og Microsoft Office Mobile skal først bli tilgjengelig for Nokias proffe telefoner i E-serien. Microsoft Office Communicator er den første applikasjonen som skal ut til telefonene, og de to skal med andre ikke bare porte applikasjoner som Excel, men også komunikasjon-, samarbeidsløsninger.

Konkurrenter

De to selskapene er konkurrenter i det mobile markedet, ettersom Microsoft har sitt Windows Mobile og Nokia sitt Symbian.

Men de har også felles fiender. Både Apple og Research in Motion truer de to selskapene, og med Office på mobilen håper de å kunne møte denne konkurransen med oppbrettede armer. Dessuten er også Office i seg selv under angrep, fra gratis alternativer som Google Apps.

- Partnerskapet baseres på kundenes behov, og en forståelse for at de mobile arbeiderne i fremtiden må få mer ut av deres mobiltelefoner, sa dippedutt-direktør Kai Öistämö i Nokia da de to selskapene arrangerte en telekonferanse onsdag kveld norsk tid.

Ikke Nokia-Windows

Det skal være spesielt med tanke på brukerne i bedriftsmarkedet Office nå kommer i mobilt format.

Og de to understreker at det kun er Office det er snakk om foreløpig. Nokia skal ikke kjøre Windows Mobile, og Microsoft skal ikke kjøre Symbian. De skal fortsette å være konkurrenter.

- Vi har stor tro på hver vår strategi, men også i vår nye allianse, forklarte direktør for foretningsdivisjonen hos Microsoft, Stephen Elop.

Kan bli flere

Hvorvidt avtalen mellom Nokia og Microsoft er eksklusiv, det vil om det kun er Nokia-telefoner som får Mobile Office, nektet de to å svare på. Analytikerne har et mikset syn på dette. Jack Gold i J. Gold Associates antar at HTC med sine Android-telefoner, Palm og Motorola vil følge etter med sine versjoner av Mobile Office.

- Men Nokia var nøkkelen for å få ballen til å rulle, forteller han vår nyhetstjeneste.

- De er jo størst.

Her snakker de to nøkkelpersonene fra Nokia og Microsoft ut om avtalen:

Mobile Enheter