Satser overskuddet på mobil og servere

Satser overskuddet på mobil og servere

Lenovo økte resultatet med 30 prosent og dro på nyttårssalg.

Verdens største pc-produsent i 2013 kan takke smarttelefonsalg i Kina og eksplosiv vekst i nettbrett for knallveksten i resultatet for deres tredje kvartal. Kvartalet, som ble avsluttet 31.desember i fjor, ga et nettoresultat på 1,62 milliarder kroner (254,3 millioner USD), melder Reuters.

Krever mye av finansene

Konsernsjef Yuan Yuanqing overrasket neppe noen når han poengterte at de to store oppkjøpene selskapet gjorde i januar kom til å påvirke finansene i selskapet i den nærmeste tiden. Lenovo brukte 31,8 milliarder kroner (5,2 milliarder USD) på nyttårssalg da de kjøpte Intel-serveravdelingen fra IBM og Motorola smartmobil-avdelingen fra Google.

Disse oppkjøpene var 20 ganger verdien av resultatet i siste kvartal, og representerte tett opp under halvparten av totalverdien til Lenovo. Deler av oppgjørene til IBM og Google ble også gjort i nyutstedte aksjer i Lenovo.

Begge forretningsenheter taper penger i dag, og Lenovo regner med å bruke tid på å snu dem til overskuddsvirksomheter.

I en samtale med analytikere anslo Yuanqing av Lenovo ville bruke tre til fem kvartaler på å snu Motorola til pluss. Det ble ikke sagt hva som var forventningene til server-kjøpet, men analytikere Reuters har snakket med anslår at Lenovo vil trenge minst et år.

Flere bein å stå på

Årsaken til oppkjøpene er et behov for Lenovo til å få flere bein å stå etter hvert som PC-markedet får mindre betydning. Skiftet til andre mobile enheter bidro til å sende PC-salget i verden inn i alle tiders nedtur i siste kvartal i fjor.

Det er suksessen Lenovo opplever i Kina med salg av 12 millioner smarttelefoner av totalt 14 millioner solgte på verdensbasis som apellerer. Dette salget er alene nok til å gjøre Lenovo til verdens fjerde største smarttelefonprodusent. Med Motorola har de også kjøpt seg tilgang til et globalt marked, et med mer avanserte og dyrere smarttelefoner.

Lenovo leverte også 3,4 millioner nettbrett i siste kvartal, en vekst på 326 prosent. Det vil si at selskapet allerede leverer 17,3 millioner mobile enheter som ikke er kategorisert som pc-er. Dette er flere enn antall pc-er i samme kvartal, som nådde 15,3 millioner enheter, melder nyhetstjenesten til Computerworld.

Mobile Enheter