Slik blir Mango - Windows Phone 7.5

Slik blir Mango - Windows Phone 7.5

Kodenavn Mango kommer til høsten, men Microsoft starter med utviklerne nå.

Microsoft slapp i natt oppdaterte utviklerverktøy for neste versjon av Windows Phone 7, kodenavn Mango. Windows 7.5 skal lanseres til høsten, og til glede for oss nordmenn blir den også å finne i norsk språkdrakt, inkludert norsk tastatur.

Selv om beta-versjoner er tilgjengelig hos ansatte i Microsoft, er det mye hemmelighetskremmeri. Blant annet blir intern informasjon om plattformen formidlet med tydelig merking om at lekkasjer av informasjon er oppsigelsesgrunn.

Det hindrer ikke at utviklerne kan laste ned emulatorer som gir en virtuell framstilling av Mango, oppdaterte verktøy og støtte for 1500 nye programmeringsgrensesnitt (api-er). Dette er fortsatt gratisverktøy. Utviklerne og det å raskt bygge opp utviklere av mobil-app-er har vært et sentralt grep for å bygge opp Windows Phone som mobilplattform.

Norsk utvikling i gang

- Rundt 70 app-er utviklet av norske utviklere er på plass i Marketplace. Rundt 300 i Norge er aktive utviklere og er i gang med å prøve ut utviklerplattformen, sa Petter Merok, teknologidirektør i Microsoft Norge, under lanseringen tirsdag.

Marketplace er applikasjonsbutikken til Phone 7. Kravene til å få app-er til WP er at de går gjennom denne butikken. Her sjekkes app-er om de er i tråd med retningslinjer og vaskeseddel og de må være signerte av en utvikler. Godkjenningstid skal være mellom 3 og 5 dager.

Flere av nyhetene, Microsoft hevder over 500, ble beskrevet i detalj. Søke og bla-funksjonen blir bedre, og flere av flisene som er frontsiden til telefonen får mer ”levende” design. Søk innebærer også søk i serverpostkassa, ikke bare nedlastete meldinger. Servere kan være Exchange eller Hotmail-epost.

App-integrasjon

Microsoft er noe kritisk til en utvikling der man ser en app for hver enkelt lille filleting. Derfor integrerer de applikasjoner. Det er litt mer enn at flere epostkasser kan samles i én visning. Diskusjonstråder av meldinger blir mulig, og det blir mulig å gå fra epost til direktemeldinger i messenger og Facebook, eller til mobile tekstmeldinger.

- Vi ser en utvikling der direktemeldinger i sterkere og sterkere grad tar over for tekstemeldinger. Sms-er er i stadig sterkere grad en ekstremt dyr pratetjeneste, sa Arif Shafique, som demonstrerte Mango.

Epost bør også kunne vise vedlegg direkte uten å måtte gå omveien via lagring og så en egen visnings-app, sier Microsoft. Integrasjonen der man kan gå fra en melding til kalender og flagge meldinger slik at de havner i oppgavelista er også på plass. Dette er funksjoner som er kjent fra Outlook og er en av de viktigste grunnene til at denne meldingshåndtereren er en de-facto standard for meldingshåndtering for it--brukere. Kontakthåndtering åpner for gruppering av personer etter jobb, privat, klubb etc. og gir mulighet for det selskapet kaller ”private sosiale nettverk” med mobiltelefonen som base.

For moro skyld er integrasjon er Xbox-nettspilltjenesten på plass. For videre samarbeid kommer samordnet kommunikasjon i en egen Lync-app til høsten. Spill håndteres på linje med andre app-er i fleroppgavekjøring, og dette innebærer pausing eller at den legges i dvale om mer enn fem app-er fyres opp.

Les mer: Ballmer med 500 søte mobilnyheter

Alle reiser starter med et lite skritt

Microsoft fikk en tøff spørsmålsrunde om posisjonering og salg. Spesielt etter en kritisk merknad fra en analytiker om at tallene globalt var svært små.

- I de markedene vi er tilgjengelig har vi solgt 2,5 millioner smarttelefoner i første hele salgskvartal. Dette gir rundt 7 prosent markedsandel i disse markedene, sier sikkerhetsdirektør Ole Tom Seierstad.

WP7 er ikke tilgjengelig i mobilnett som kjører radioprotokollen CDMA i Nord-Amerika. Formelt sett er den ikke tilgjengelig i Norge og en god del andre land heller. Men telefonene er tilgjengelig for salg fordi Microsoft vil gi entusiastene mulighet til å prøve plattformen. De ser ikke noen grunn til at enhetene skal rasjoneres ut til de som reiser eller kjenner noen som reiser til USA og som kan ta med telefoner tilbake til Norge.

Selv med rundt sju prosent markedsandel kan det virke lite. Microsoft sine folk påpeker at dette er et marked som endrer seg raskt, og selskapet akter å være blant de største. De har et poeng. Android erobret topplasseringen som mobilos fra Symbian i slutten av 2010. Et år før hadde de rundt åtte prosent markedsandel.

Les mer: Android knuser Nokia og Apple

Mobile Enheter