Slik blir mobilen din klar for ferien

Ikke la skyhøye regninger og skurker ødelegge årets sommerferie.

Publisert Sist oppdatert

Sommerferien er rett rundt hjørnet, og mobilen er en riktig så praktisk reisepartner. Men det er et par ting man bør ha i hodet før en legger ut på utenlandsreise.

For det første bør du sjekke med mobiloperatøren din hva det koster for sms, samtaler og datatrafikk. Husk også at det koster penger å motta anrop, og at det i utlandet ofte faktureres per påbegynte minutt i stedet for sekund.

Skal du på en lengre tur kan et triks være at du og dine reisepartnere kjøper kontantkort i landet dere er i. På den måten kan dere på rimelig vis ringe hverandre for å høre om den andre er på stranden eller på hotellrommet for en siesta. Sjekk hvordan kontantkortene fungerer på forhånd, det hender de kan være vanskelige å forstå og at du må ringe dyr kundeservice for å skjønne tegninga.

Husk også at enkelte norske kontantkort krever at du har ladet for en viss sum for å kunne virke i utlandet.

Varsku: Monsterregning

Datatrafikk kan være dyrt, selv i Norge. Vi har tidligere skrevet om Catharina som fikk gigantregning etter at hennes Iphone hang seg opp. Og det altså bare i Norge. I utlandet er ting verre – datatrafikk er, for å si det rett ut, svindyrt.

Å se for eksempel NRK nett-tv eller Youtube fra mobilen frarådes på det sterkeste. Så også med Spotify – dobbeltsjekk at du er i offline-modus. Bruk av kart medfører også datatrafikk, ettersom kartbitene fortløpende hentes ned fra internett – selv om kart medfører langt mindre trafikk en Spotify og nett-tv.

Slå av funksjoner som gjør at telefonen sjekker epost, Facebook og andre applikasjoner regelmessig. Hvis du vil være på den sikre siden, kan du stille inn på at telefonen din overhodet ikke skal bruke dataoverføring under såkalt roaming. Roaming er når telefonen din kobler seg opp mot en annen teleoperatør enn den du har i Norge.

På Iphone finner du dette under Innstillinger > Generelt > Nettverk i menyen. På Android: Innstillinger > Trådløst og Nettverk > Mobile Nettverk.

Bruk wlan!

Hvis behovet for datatrafikk blir for stort, bruk trådløse nettverk. Helst sikrede nettverk, ikke stol på ethvert trådløst nettverk du ser. Det finnes også rikelig med internettkaféer der du betaler én euro for en times nettsurfing fremfor å betale 500 kroner for en times nettsurfing med mobiltelefon.

I EU er det heldigvis regler som gjør at datatrafikken stopper i det telefonregningen din når 50 euro. Du må i så fall aktivt si fra til operatør at du vil bruke mer data, hvilket er en meget fin sikkerhetsmargin å ha. Men husk at dette bare er påbudt i EU-land.

Det er mulig å overvåke databruken, som kan være kjekt for bevisstgjøring. For Android finnes det en gratisapplikasjon som heter Watchdog. Den stopper ikke databruken når den overgår grensen, men sier fra når det begynner å bli litt vel mye mobilsurfing.

Computerworld er dessverre ikke kjent med noen tilsvarende applikasjon som fungerer for norske operatører for Iphone, men skrik gjerne ut i kommentarfeltet om du gjør det! Iphone har dog ellers sin egen statistikk som selv om den ikke varsler kan være grei å sjekke innom fra tid til annen. Den finnes under Innstillinger > Generelt > Bruk. Nullstill den gjerne når du lander, så vet du hvor mye du har brukt i utlandet.

For øvrig minner norske Opera Software om at Opera Mini for mobiltelefoner laster ned komprimerte filer og dermed sparer deg for trafikk.

Se opp for tyver!

Det er ingen ting tyver liker bedre enn Iphone 4G og de ferskeste Android-telefonene. Dersom du uansett ikke skal bruke de feteste funksjonene mens du er på tur, kan det lønne seg å la din nye Samsung Galaxy S II ligge hjemme og heller friste lommetyvene med din gamle Nokia 3310.

Les dog også:

Hackere råkjøper gammel Nokia

I fall uhellet skulle være ute, bør du sørge for å slå på alle pinkoder og tastelåskoder. Etter at telefonen går i lås, bør det kreves at det tastes inn en form for kode før telefonen aktiviseres igjen. Om skurken klarer å stjele telefonen din, er det dobbelt kjipt om telefonregningen eksploderer samtidig.

Sjekk om reiseforsikringen din ikke bare dekker mobiltyveri, men også for eventuelt forbruk etter tyveriet. Skriv ned imei-nummeret så du eventuelt kan sperre telefonen i det europeiske imei-registeret (tast *#06#, så får du nummeret).

En kul app til Android heter Wheres My Droid. Vet å sende et kodeord til telefonen, får du tilsendt dens GPS-posisjon (gitt at GPS er aktivisert, vel å merke). Et tilsvarende program for Iphone heter Find My Iphone.

Og ellers? Forsikringsselskapet Tryg har kommet med en app til henholdsvis Iphone og Android som inneholder praktiske tips om hva du gjør hvis du for eksempel blir syk eller trenger å sperre kredittkortet ditt også videre.

God tur!

Har vi glemt noe? Har du andre tips? Skrik ut i kommentarfeltet under!