Slik får du Leopard-kontakt med Telenor

Slik får du Leopard-kontakt med Telenor

BRUKERTIPS: Mac-brukere med Mobilt Bredbånd fra Telenor har fått problemer etter Leopard-oppgraderingen. Her er løsningen.

Når operativsystemer oppgraderes, er det vanlig at en del programmer og enda flere drivere plutselig ikke fungerer som de skal lenger - eller ikke fungerer i det hele tatt. I de fleste tilfeller kommer rettelsene fort. Men Telenor og deres samarbeidspartner Option viser at ordtaket om ingen regel uten unntak fortsatt er gyldig.

Mobilt Bredbånd

For vel en måned siden fortalte vi om Mac-brukere som fikk problemer etter overgangen til Mac OS X versjon 10.5, også kalt Leopard, hvis de benyttet Mobilt Bredbånd-tjenesten fra Telenor.

Etter os-oppgraderingen virket ikke lenger Globetrotter Connect-programvaren, som følger med når man bestiller Mobilt Bredbånd sammen med usb-modemet GlobeSurfer.

Problemet vakte en viss oppmerksomhet i Mac-brukermiljøene og deler av it-pressen, inkludert her hos PCWorld.no. Telenor lovte imidlertid overfor PCWorld.no å løse problemet i løpet av noen få dager.

Deretter har det vært stille om saken. Både hos Telenor og deres underleverandør Option.

Til alt hell kan de berørte Mac-brukerne fikse problemet selv, uten hjelp fra Telenor og Option - les videre, så får du løsningen. Det er ikke dermed sagt at disse to leverandørene kommer fra saken uten riper i lakken.

LES OGSÅ: Mac-trøbbel for Telenor

Kort fortalt er løsningen at man nå kan koble seg opp mot Mobilt Bredbånd-tjenesten hos Telenor uten å bruke programvaren som Mac-brukerne laster ned når de kjøper tjenesten. Men selv om programvaren ikke virker under Leopard, må man likevel installere den for at driver-delen skal bli installert.

Deretter ordnes nå innstillinger og oppsett i nettverksdelen av Systemvalg, i stedet for som før i Globetrotter Connect-programvaren. Dette er en følge av endringer i nettverksfunksjonaliteten i Mac OS X 10.5.

Hvis du er Mac-bruker og rammet av problemet, finner du vår oppskrift på hvordan dette gjøres - steg for steg - her .

I vår artikkel om saken, presentert på PCWorld.no 30. oktober, fremholdt produktsjefen for Mobilt Bredbånd at Telenor hadde lagt press på hardware-leverandør Option om å få på plass oppgradert programvare for Mac - og at man regnet med å ha ny versjon på plass om kort tid.

I skrivende stund er det fortsatt samme programvare som ligger på nedlastingssiden hos Telenor, og som altså krasjer når man prøver å starte den opp (installasjonen går greit).

I og for seg er dette helt ok, ettersom man ikke lenger trenger å bruke programvaren - etter at den er installert, av hensyn til driverdelen, som nevnt ovenfor. Men informasjonen om dette, og om hvordan man nå installerer Mobilt Bredbånd og konfigurerer GlobeSurfer-modemet under Mac OS X 10.5, burde ha vært lagt ut på Telenors sider, lett tilgjengelig for Mac-brukere som har kjøpt tjenesten. Vi har ikke greid å finne noen slik informasjon, verken hos Telenor eller på websidene til modemprodusenten Option.

LES OGSÅ: Slik er Leopard

For kyndige Mac-brukere med god innsikt i nettverksoppsett er kanskje ikke denne manglende informasjonen noe stort problem. Men ikke minst for dem som hadde lært seg den "gamle" måten å kjøre Mobilt Bredbånd på, har den uteblitte informasjonen fra leverandørhold skapt mye frustrasjon. Det ser man både på norske og internasjonale diskusjonsfora for Mac-brukere.

Dette betyr også at underleverandøren Option sikkert har gjort seg enda mer fortjent til kritikk enn Telenor. På den andre siden er det Telenor som selger tjenesten til norske kunder, som bør kunne regne med å forholde seg til Telenor og ikke en underleverandør.

Norsk løsning

Det er mulig at Telenor har tenkt som så at dette er et lite problem som rammer svært få av kundene, og derfor ikke er verdt å bry seg med. Det er ille. Og enda verre er det hvis Telenor, etter å ha blitt gjort oppmerksom på problemet umiddelbart etter Leopard-lanseringen, ennå ikke har funnet ut hvordan problemet løses.

For vår del fant vi en rekke forslag til løsninger på Mac-debattfora. Den greieste og den som først fungerte uten problemer, fant vi på de norske Mac-brukersidene Mac1.no . Oppskriften som du kan klikke deg inn på ovenfor, er i stor grad basert på et av forslagene vi fant der.

Blant alle dem som har lagt ut forslag til hvordan man skal omgå Globetrotter-problemet, er det størst uenighet om man skal slå av pinkode-inntastingen eller ikke, noe som må gjøres ved å sette inn sim-kortet i en vanlig mobiltelefon og endre oppsettet i verktøymenyen der, før man setter inn kortet i usb-modemet.

LES OGSÅ: Duell i bilder: Vista mot Leopard

Nyttig tjeneste

Tross kritikken mot Telenor for dårlig oppfølging av oppgraderingen til Mac OS X 10.5, fastslår vi at Mobilt Bredbånd er en tjeneste vi tror mange vil bli godt fornøyd med, enten man kjører den på en Windows-pc eller en Mac.

Mobilt Bredbånd kommer i tre tapninger: Fri Bruk til 449 kroner i måneden (548 kroner inkludert usb-modem), Kveld og Helg til 119 kroner i måneden (168 kroner inkludert usb-modem, ned fra 249 kroner i måneden da vi bestilte tjenesten tidligere i år) og Litt Bruk til 60 kroner i måneden (109 kroner inkludert usb-modem).

Da vi kom på lufta igjen etter å ha tatt i bruk det nye oppsettet, var vi umiddelbart oppe på Turbo-3G-hastighet, i dette tilfellet på cirka 1,7 Mbps, vel å merke midt i Oslo sentrum. I utkanten av byen ramlet hastigheten til rundt 360 kbps, tilnærmet vanlig 3G-hastighet. Der vi har mest bruk for tjenesten, på hytta, får vi foreløpig bare EDGE-hastighet.

Les om:

Mobile Enheter