Slik kjøper du mobiltelefon

Slik kjøper du mobiltelefon

KJØPEGUIDE: Man skulle tro at det å kjøpe mobiltelefon er en enkel sak. Tenk om igjen. Utvalget og variantene er så mange at hvem som helst kan bli snøblind.

Når du kjøper en mobiltelefon er hva du skal bruke den til det viktigste du kan spørre deg selv om. Pass imidlertid på å svare ærlig, da er sjansene for at du blir fornøyd langt større. Du får i dag telefoner som varierer fra de du kun kan ringe og tekste med, til dem som er en hel datamaskin i miniformat. Pass på at du velger det som er rett for deg.

For den med enkle behov

Det er fortsatt mulig å kjøpe telefoner som er enkle i bruk, selv om også de enkleste telefonene begynner å ha mange funksjoner. Både små barn og mange eldre vil tjene på en telefon som er lett å forstå og enkel å betjene. Store knapper med god respons er også noe som verdsettes blant eldre brukergrupper.

Det er snart umulig å få kjøpt en telefon uten innebygget kamera, men har du ingen ønsker om å ta bilder (de fleste av de enkleste telefoner tar elendige bilder uansett), så trenger du heller ikke legge vekt på kameradelen.

se deg om etter en uten kamera.

Det du trenger er en telefon med SMS og kanskje MMS. Bortsett fra dette kan du glemme alle andre kule tekniske betegnelser. Prøv deg litt frem med flere modeller. Be dem vise deg dette i butikken. Finn en telefon som du liker og som du synes virker enkel.

Litt mer avansert

Vil du ha noe mer finnes det nok av dem også. Nå begynner kameraene å bli litt bedre. Du får inntil 5 megapiksler, men vil erfare at en mobil med 5 megapiksler tar dårligere bilder enn et fem år gammelt kompaktkamera med 3 MP.

Alle telefonene har musikkavspillere som tar blant annet MP3-filer. Noen av disse telefonene er på et nivå der de kan konkurrere med rene MP3-spillere.

Antall tilkoblingsmuligheter varierer. Sjekk om det følger med kabel, om det er infrarødt eller Bluetooth. Mange har også minnekort som kan settes rett i en datamaskin. Bluetooth er en trådløs teknologi som er særlig nyttig for håndfrisett enten i bil eller direkte på øret.

Et annet kjennetegn på disse telefonene er at de også har fått noe mer avanserte funksjoner med tanke på kontakter og kalender. Bildefunksjoner er også blitt ganske avanserte.

I disse telefonene finner du også gjerne enkle nettlesere for WAP og noen ganske avanserte spillfunksjoner.

Viktige ting å se etter her er støtte for GSM og GPRS. Gjerne også EDGE hvis du skal mye på nett for å lese nyheter etc. Bluetooth er som sagt nyttig og hvis du reiser langt bør du vurdere en telefon som også støtter den amerikanske GSM-standarden.

Avanserte og smarttelefoner

Dette er toppklassen blant mobiltelefonene. Her finner du blant annet telefonene som er basert på Windows Mobile og Symbian-plattformen, som Nokias Series60-mobiler.

Mange får smarttelefoner gjennom jobben, der det blir stadig vanligere å inkludere løsninger for sjekk av bedriftens e-post.

Smarttelefoner har gjerne store skjermer og noen har enten tastatur eller trykkfølsom skjerm.

Derfor blir enhetene store og de fleste av dem også ganske tunge. Her er funksjoner som kalender og kontakter meget avanserte og disse kommuniserer gjerne direkte mot programmer som Micrsoft Outlook.

De fleste av dem har også muligheten til å kommunisere mot bedriftens servere og synkronisere informasjon direkte mot disse. Trenger du denne typen telefon bør du sikre deg at den kan lese tekstdokumenter, regneark etc.

E-post-funksjoner er også vanlig i denne typen telefoner. Da inkluderes gjerne også mulighet for å lese og ta mot vedlegg. Vær sikker på at du kjøper en telefon som er forberedt for den e-post-løsningen som bedriften din har valgt.

Oppkobling til internett er en sentral funksjon på en smarttelefon. Se etter støtte for Edge og 3G. De mest avanserte har også støtte for WLAN (trådløst nettverk). Støtte for Bluetooth er en selvfølge for disse telefonene.

Vær sikker på at telefonen din har nok minne. Skal du håndtere mye e-post og spesielt vedlegg, er dette viktig. Ikke alle disse telefonene har kamera, men de fleste har det. Har bedriften din mye sensitiv informasjon kan det kanskje være nyttig å velge en telefon uten fotomuligheter. Videotelefoni er også vanlig i denne telefonklassen. Det forutsetter Edge og helst også 3g-støtte.

I det siste har det også kommet flere modeller som støtter IP-telefoni. Dette kan kanskje være en gunstig løsning for mange bedrifter.

Les om:

Mobile Enheter