Snart kommer Ubuntu-telefonen

Snart kommer Ubuntu-telefonen

Android får en ny konkurrent: Linux-distribusjonen Ubuntu skal tilpasses mobil.

På den kommende Ubuntu Developer Summit i California skal Canonical-stifteren Mark Shuttleworth offentliggjøre at Ubuntu Linux kommer til smarttelefoner, nettbrett og smarte tv-er. Det skriver Zdnet.

Ifølge Shuttleworth er planen på kort sikt å gjøre Ubuntu 12.03 så stabil som mulig og gi Unity-brukerflaten en siste finish. Dernest vil Canonical sikte på å utvikle den populære Linux-distroen til alle slags enheter, optimert for ARM-prosessor og berøringsskjerm.

Forestillingsforlengelse

- Det er en naturlig forlengelse av vår forestilling om Ubuntu som Linux for mennesker. Folk har beveget seg fra desktopen til nye former for enheter, og det er viktig for oss å nå ut til brukerne på disse plattformene, sier han.

Ubuntu og Unity-flaten blir sammenlignet med Microsofts kommende Windows 8 og Metro-flaten, der man også forsøker å skape en felles opplevelse på tvers av plattformene.

Windows 8 er riktignok ikke ferdig ennå, og den kommende mobile Ubuntu blir ikke nødvendigvis klar før om to år. Inntil videre eksisterer den ikke engang som alpha-utgave.

Fortsatt mulig å entre

Shuttleworth ser Android som den store konkurrenten, og mener dessuten Google-kjøpet av Motorola Mobility har fått mange av de andre smarttelefonprodusentene til å se etter Android-alternativer.

- Markedet for mobile enheter er veldig konkurransepreget og dynamisk, og mens Android og Ios dominerer på de håndholdte enhetene er det stadig mulig for nye spillere å etablere seg. Ubuntu og Windows kan fremdeles få en stor rolle, sier han.

Canonical er allerede i forhandlinger med maskinvareprodusenter, men Shuttleworth vil ikke si hvem.

Mobile Enheter