- Stasjonære pc-er en døende rase

- Stasjonære pc-er en døende rase

Nettbrett og smarttelefon blir førstevalget, også for bedriftene.

- Arbeidsplassene er i sterk endring. I 2010 var det flere enheter som ikke kjører Windows, som nettbrett og telefoner koblet til Internett, enn Windows-datamaskiner, sier Daniel Burns ifølge Computer Sweden. Burns er forretningstrateg og forfatter av boken Flash Foresight: How to see the invisible and do the impossible.

Han sier videre at førstevalget etter hvert vil være en smarttelefon eller et nettbrett.

- Vi vil se forretningsapplikasjoner for servicepersonell, selgere og vedlikeholdsansatte. Formatet er kraftfullt, sier han.

To eller tre enheter

Burns mener årsaken til at den stasjonære datamaskinen har fått redusert sin rolle er enkel. Det handler om hvordan vi jobber. Flere og flere bruker mindre tid foran skrivebordet, og da er det ikke lenger nok å ha en stasjonær pc på pulten.

- Før handlet det om en dataenhet, nå er det to eller tre enheter, sier Jeff Tripp som teknologistrateg hos Intel, med fokus på bedriftskunder. Han jobber med å forutsi hvordan vi arbeider i fem år.

Pc-markedet viser allerede en nedgang. Selv om analytikerne hadde trodd det motsatte, falt salget av pc-er i andre kvartal. HP, verdens største pc-leverandør, har et sterkt fallende pc-salg til forbrukere.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Alle vil ha den i hendene

Lite pult

En annen person som jobber med å se inn i glasskulen på hvordan vi jobber om noen år, er Jenny Englert hos Xerox. Hun bruker seg selv som et eksempel.

- Jeg bruker bare rundt 20 prosent av min tid ved pulten. Etter hvert som arbeidet blir mer mobilt, må teknologien støtte det.

Chuck Wilska som leder organisasjonen Telework Coalition, mener de aller fleste av oss er mobile og allerede distansearbeidere – takket være telefonen - selv om vi ikke forstår det selv. Han forteller at han spurte 260 tilhørere på en konferanse om hvor mange som jobbet over en distanse, bare ti prosent holdt hendene i været.

- Da jeg spurte hvor mange mennesker som bare jobbet på deres primære arbeidsplass og aldri var på reise eller jobbet hjemmefra – strakk to opp hånden. Realiteten er at nesten alle kunnskapsarbeidere i dag jobber over fysiske distanser, sier Wilska.

LES OGSÅ: Derfor trenger du ikke nettbrett

Mobile Enheter