Telebransjen vant over tv-bransjen

Telebransjen vant over tv-bransjen

Samferdselsdepartementet frigjør frekvenser til mobilkommunikasjon. IKT-Norge jubler.

Det har vært en lang dragkamp om den såkalte digitale dividenden mellom it-bransjen og tv-bransjen. Frekvensressursene blir tilgjengelig etter overgangen til digitalt fjernsyn. Nå melder Samferdselsdepartementet at de vil la de ettertraktede frekvensene gå til mobile kommunikasjonstjenester og mobilt bredbånd.

Jubler

Det er elleve dager siden fornyingsminister Heidi Grande Røys (SV) og kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (SP) la frem sine ambisjoner for bredbånd frem mot 2015. Her gikk det blant annet frem at det skal være tilgjengelig mobilt bredbånd på 6/1 mbit/s landet rundt for de som måtte ønske det.

Per Morten Hoff fra IKT-Norge påpekte da at denne planen var flott, men at den var avhengig av politisk handling blant annet når det gjelder frekvenser til mobilt bredbånd.

- Frekvensene må ikke gå til tv, men til noe mer samfunnsnyttig som bredbånd er, sa han i sitt innlegg på pressekonferansen.

Les også:

Vil speede opp bredbånd kraftig

Nå som det er kjent at frekvensene går til nettopp mobilt bredbånd, sitter jubelen løst hos Hoff.

- Dette vil sette fart i utbyggingen av mobile tjenester. Mobiloperatørene har sagt de skal bygge ut fjerde generasjons mobiltjenester, og da er man avhengig av den digitale dividenden, sier han til Dagens It.

Hindre distriktsskille

Det er Samferdselsdepartementet som har styring på frekvensbruken. Statsråd Liv Signe Navarsete (SP) påpeker i en pressemelding at en Nexia-rapport viser at bruken av frekvensene vil dekke inn kostnadene til de som ikke får bredt mobilt bredbånd på kommersielt grunnlag med én million kroner.

- En velutviklet bredbåndsinfrastruktur med høy kapasitet er nødvendig for at samfunnet skal fungere godt og for å forhindre at det oppstår et stort skille mellom tjenestetilbudet i distrikta og sentrale strøk, sier hun.

Frekvensene vil gi bedre dekning enn andre frekvenser som brukes i mobilkommunikasjon, fordi radiosignalene når lenger og følger landskapet bedre ebb de høyere frekvensene. Dermed trengs færre basestasjoner.

Planen er at frekvensene legges ut på auksjon i løpet av 2010.

Mobile Enheter