Telenor med mobilpant i Sverige

Telenor med mobilpant i Sverige

Svenskene får 250 kroner for sin gamle telefon. Neppe aktuelt i Norge.

Når du kjøper ny telefon med Telenor-abonnement i svenske butikker, får du 250 kroner i pant om du leverer inn din gamle telefon. Rabatten gis som prisavslag ved kjøpet, skriver Dagens Næringsliv.

I Telenors butikk i Drottningsgattan i Stockholm selger de 20-30 nye telefoner hver dag. Med panteordningen får de inn rundt 15 gamle mobiler daglig til resirkulering.

Her til lands er det solgt rundt 20 millioner mobiltelefoner siden år 2000. Elretur anslår at rundt 12 millioner telefoner ligger ubrukte i norske hjem. Telenor i Norge har samlet inn totalt 15.000 gamle telefoner via sine mobilkjeder.

I Sverige går resirkuleringstiltakene fra Telenor tilbake til 2007. I kampanjeperioder kan rabatten komme opp i 500 kroner.

Sms fra norske Telenor

Computerworld omtalte et lignende konsept hos Telenor i Norge i 2009. Ved å levere inn telefonen skulle du få 50 gratis sms og 25 plantede trær i Asia på samvittigheten.

Telenor Norge sier til DN at de satser på tilgjengelighet og informasjon fremfor pant i Norge. Resirkuleringsbokser i butikkene, samt en internettordning der du kan bestille returkonvolutt skal sørge for at folk resirkulerer. Målet er å få inn 30.000 mobiler i løpet av 2011. Telenor mener nordmenns holdninger er en utfordring.

- I Sverige er miljøbevisstheten høyere enn i Norge. Utfordringen i Norge er å få ut miljøbudskapet om hvor viktig resirkulering av mobiltelefoner er. Disse terminalene har masse metaller og mineraler som kan benyttes på nytt, sier leder for samfunnsansvar i Telenor Norge, Kristine Meek til DN.

Rapport

Det såkalte Miljøgiftsutvalget, satt ned av den norske regjeringen for å fremme forslag til hvordan vi skal nå våre miljømål, la for en måned siden frem en rapport. Her foreslår de panteordinger for småelektronikk som mobiler, ladere, mp3-spillere og kvikksølvholdige sparepærer.

Utvalget konkluderer med at pantebeløpet må settes høyt nok til at forbrukerne gis et insentiv til å levere inn produkter, men ikke så høyt at det gis et incentiv til å transportere slikt avfall til Norge.

Nå skal rapporten ut på høring.

Mobile Enheter