Telenor venter med å sette ned roamingpriser

Telenor venter med å sette ned roamingpriser

Telenors priser for utenlandssamtaler på mobilen er høye i forhold til de nye EU-satsene. Telenor venter til senhøsten med å sette ned prisene.

Mandag gikk fristen ut for å innføre de nye maksprisene som EU har satt for mobilsamtaler utenlands i Europa. EU-kommisjonen sier den vil ruke et nytt nettsted til å opplyse om hvilke teleselskaper som ikke tilbyr sine kunder de nye prisene.

- I samsvar med de nye roaming-reglene (som fastsetter maksimalpriser operatørene må rette seg etter i sine samarbeidsavtaler med andre europeiske teleoperatører, red. anm.), skal alle kunder som befinner seg i et annet EU-land, få tilbud om den nye prisingen innen 30. juli 2007, sa Martin Selmayr, talsmann i EU-kommisjonen, under en pressekonferanse mandag.

Telenor venter

- Vi satte ned våre roamingpriser allerede i april. Våre priser innen Norden er lavere enn den nye eurotariffen, sier informasjonssjef Arild Johannessen i Telenor.

Men det er et godt stykke fra Telenors nåværende priser til de nye EU-prisene. En mobilsamtale fra mye besøkte Spania koster for eksempel 6,99 kr. per minutt, pluss en startpris på 0,74 kr. Å motta en samtale i Spania koster kr. 3,99 per minutt. Riktignok er euroratiffen ikke inkludert moms, men forskjellen er likevel merkbar.

Teklenor prisnedsetting for det mest besøkte ferielandet i EU utenfor Norden, kommer kanskje ikke før norske familier er ferdig med høstferien.

- Vi er avhengige av å inngå nye avtaler med de europeiske operatørene når de har fått sine nye priser på plass. Nå får kundene en måned på seg til å akseptere nye pristilbud, deretter går det en måned til før nye priser blir innført, sier Johannessen.

Han regner med at nye norske roamingpriser kommer tidligst 1. oktober, og kanskje ikke før 1. januar 2008.

Skal mer ned

Den nye EU-loven har som formål å redusere kostnadene for mobilbruk for alle de 490 millioner innbyggerne i unionen.

Høyeste pris per minutt for mobilsamtaler fra et annet EU-land er satt til 49 eurocent (om lag 4 norske kroner). Maksprisen for å motta en samtale i et annet land er satt til 20 eurocent (ca. 2 kroner). Satsene skal reduseres til maks. 0,46/0,22 euro etter et år og maks. 0,43/0,19 euro etter to år.

Satsene er lovpålagte, og ikke bare anbefalinger fra EU-kommisjonen, understreker Selmayr, som varsler rettslige konsekvenser for dem som unnlater å følge de nye reglene.

De reduserte satsene skal innføres overfor kundene innen en måned, altså fra 1. september, skriver IDGs nyhetstjeneste.

Mobile Enheter