TEST: Asus U6Sg: Råskinn i kuskinn

Denne lettvekteren stiller med lynrask prosessor, dedikert grafikkbrikke, en drøss av kontakter og Integrert HSDPA.

Publisert Sist oppdatert

En liten og lett bærbar pc gir ofte en kompromiss når det gjelder funksjonalitet og ytelse. I den vekt- og størrelsesklassen som Asus U6Sg befinner seg i er det ikke mange, om noen, som kan stille med like gode spesifikasjoner på en del områder.

Maskinen har en 12,1-tommers skjerm med oppløsning på 1280 x 800 punkter, led-bakgrunnsbelysning og blank overflate. Den veier 1,57 kilo (med 3-cellers batteri - 1,79 med 6-cellers) og fremstår som meget stilig.

I likhet med sin lillebror i U2-serien har kabinettet lekre detaljer i ekte kuskinn og børstet aluminium. At dette er ekte kuskinn slik Asus sier betviler vi ikke ett sekund. Når vi åpnet esken luktet det nesten ny bil. Herlig.

Asus leverer også med en skinnveske som pc-en går i, samt en enkel vanlig bæreveske fra Targus.

Det generelle kvalitetsinntrykket for pc-en er bra. Konstruksjonen virker robust og vi har ikke spesielt å utsette på varmeutvikling. Under litt hard belastning høres viften, men tildels blir dette noe man kan regne med på også større pc-er med lignende spesifikasjoner.

Det tekniske

Maskinen har dessuten svært gode spesifikasjoner. Den leveres med Intels nye Core 2 Duo T9300-prosessor (2,5 GHz) som er basert på Penryn-arkitekturen, Nvidias Geforce 9300M G-grafikkprosessor og 256 megabyte dedikert grafikkminne. Den har også en romslig harddisk på 250 gigabyte. Brikkesettet som benyttes er Intels PM965.

U6-serien fra Asus fremstår som en svært elegant og solid maskin.

Se vår bildeserie av maskinen her

Den nye Core 2 Duo T9000-serien noe bedre ytelse sammenlignet med tilsvarende modeller i T7000-serien. Strømforbruket er også lavere. Det er også støtte for SSE4, som for applikasjoner som støtter teknologien kan gi ganske store forbedringer i ytelsen på enkelte typer bruk.

Nvidias Geforce 9300M GS-grafikkprosessoren er i basis lik Geforce 8400M GS, som vi har sett i en rekke pc-er tidligere. Det vanlige for pc-er i denne klassen er gjerne at de har en grafikkprosessor integrert i brikkesettet - normalt sett Intels GMA X3100 hvis pc-en er basert på Intels prosessor.

Geforce 9300M GS er langt fra kraftig nok til å dra nye spill med høyt detaljnivå, men den gir mulighet for en brukbar spillopplevelse hvis kvalitetsinnstillingene reduseres noe.

Grafikkprosessoren er DirectX 10-kompatibel og støtter også Nvidias PureVideo HD-teknologi, inkludert maskinvareakselerasjon av blant annet h.264-enkodet video. h.264-basert video i høy kvalitet og oppløsning vil normalt belaste prosessoren svært mye.

Under batteridrift kan det være mer strømeffektivt at grafikkprosessoren akselererer denne avspillingen. Dette krever riktignok at man benytter programvare som støtter teknologien.

3 gigabyte minne er standard. Det er støtte for 4 gigabyte, men så lenge man benytter et 32-bit operativsystem vil en slik oppgradering ikke være hensiktsmessig. Trolig vil man ikke få unyttet mer enn 3,25 - 3,5 gigabyte. Dette gjelder alle maskiner i dag på grunn av begrensningene med 32-bit-systemer.

Asus leverer to batterier med maskinen. 3-cellers-batteriet blir aktuelt å bruke om man ønsker så lavt vekt og størrelse som mulig, men for de som forventer å bruke maskinen en del på batteri er 6-cellers-batteriet langt mer aktuelt. Det gir litt høyere vekt og stikker litt ut på baksiden av maskinen.

Praktisk bruk

Skjermen er faktisk en av de mest overraskende elementene med U6S. Til forskjell fra de fleste konkurrentene vi har testet i dette segmentet er innsynsvinkelen meget god, både ovenfra og ned og fra sidene. Her er det faktisk ikke noe problem å sitte ved siden av en kamerat å følge med på en film eller vise noe på skjermen under et møte. Sett i forhold til skjermstørrelsen er oppløsningen på 1280 x 800 kurant.

Funksjonell design: Asus U6Sg er kledd i sjokoladebrunt skinn.

Hele området under tastaturet er kledd i skinn. Dette gir ikke bare pc-en et eksklusivt preg, men først og fremst en komfortabel plass å hvile håndleddene.

At pekeplate, museknapper og fingeravtrykksleser er markert med en tynn aluminiumsramme er ytterligere med på å forsterke kvalitetsinntrykket. Tastaturet er solid og har lite svikt. Vi synes det rett og slett er en fornøyelse å skrive på. Tastene er i full størrelse og normalt mellomrom.

En del av maskinene på markedet med 12,1-tommers skjerm har et noe mer " kompakt" tastatur som kan kreve litt tilvenning. Det eneste som irriterer er at museknappene er svært harde å trykke ned. Det er mulig dette er noe som "mykner opp" etter at maskinen har vært i bruk en stund.

Kontakter og tilkoblingsmuligheter

Av kontakter og tilkoblingsmuligheter er det flust å velge i: fire usb-kontakter, hdmi, vga og Gigabit Ethernet. Ønsker man å koble til en skjerm med dvi kan dette gjøres via adapter på hdmi-kontakten, men dette følger ikke med standard slik som på enkelte andre modeller fra Asus.

Vi finner også minnekortleser for totalt åtte formater samt kortplass for Expresscard/54 og et integrert 3G-modem med støtte for HSDPA. For trådløst nettverk er det støtte for 802.11a/b/g/n, samt Bluetooth. Det følger også med trådløs Bluetooth-basert mus.

 

Høyre side byr på DVD-brenner, utgang for lyd og mikrofon, minnekortleser og en USB-kontakt.

Venstre side byr på en fornuftig plassering av utlufting, tre USB-kontakter, HDMI og Expresscard.

Asus leverer også maskinen med to batterier (tre og seks celler), en trådløs mus, en stilig skinnveske som rommer akkurat maskinen samt en Targus-bærveske. Her får du altså mye utstyr med på kjøpet.

Ytelse og batterilevetid

Applikasjonsytelsen i Mobilemark 2007 er også helt suveren. Tallene fra PCMark-testene bekrefter at T9300-prosessoren gjør dette til den raskeste maskinen i testen. Den tilbyr også en viss 3D-ytelse, og det er det ikke ofte vi ser i denne vektklassen.

 

Målt med Mobilemark 2007 er Asus U6Sg i særklasse når det gjelder applikasjonsytelse, men batterilevetiden er svak. Bakgrunnen for den gode ytelsen skyldes den raske prosessoren. I våre batteritester har vi benyttet batteriet med 6 celler. Asus leverer også jevnt over meget bra ytelse i enkeltelementene som måles av PCMark. At resultatet blir såpass mye bedre enn for en del av de andre pc-ene vi her sammenligner med, som alle er lette modeller, er at Asus U6SG har en såpass kraftig prosessor og god grafikkontroller (3d-tester inngår også i PCMark-testene).

Gjennom Geforce 9300M-grafikkprosessoren gir pc-en mulighet for å spille, men ikke forvent så alt for høy oppløsning og kvalitetsinnstilling. Det er imidlertid betydelig bedre enn for Intel GMA X3100-løsningen man finner i de fleste andre pc-ene.

Et element med grafikkprosessoren er at den også kan akselerere blant annet h.264-basert video, hvilket kan gi bedre batterilevetid ved den typen videoavspilling.

Programvare og garanti

I tillegg til fingeravtrykksskanner leverer Asus programvare for ansiktsgjenkjenning slik at maskinens integrerte webkamera kan sørge for autentisere ulike brukere av maskinen. Hvorvidt dette er praktisk, eller bare mest morsomt, får bli en individuell vurdering. Operativsystemet som følger med er Windows Vista Business.

Maskinen har 2 års garanti/brukerstøtte (1 år på batteri) og inkluderer opphenting. Det er mulig å betale tillegg for 3 års garanti og brukerstøtte.

Plasseringen av SIM-kort for det integrerte 3G-modemet er under batteriet. Maskinen er ikke bundet opp mot noen fast tilbyder.

Konklusjon

Asus U6S er sammen med Lenovo X300 den mest solid konstruerte maskinen vi hittil har testet i dette segmentet. Samtidig har den også et moderne og eksklusivt uttrykk i formen. Pc-en er meget godt utstyrt, både når det gjelder prosessor, harddisk og ikke minst tilkoblingsmuligheter.

Vi setter stor pris på at det leveres to batteripakker som standard, men kunne gjerne ønsket oss bedre levetid på 6-cellers-batteriet. Som opsjon er det imidlertid mulig å kjøpe en 9-cellers batteripakke til maskinen.

Totalt sett er Asus U6Sg svært velegnet om du ønsker en liten og lett pc og synes god ytelse og funksjonalitet er viktigere enn god batteritid. Modellen vi har testet (U6SG-2P014E) koster cirka 15 000 kroner inklusive mva, men det leveres også en modell (U6SG-2P031E) med blant annet svakere prosessor, mindre harddisk, ikke 3g med mer. Prisen for denne er cirka 11 500 kroner.

LES OGSÅ: Lenovo X300: Funksjonell og lett

LES OGSÅ: Macbook Air: Lett, lekker og svindyr

 

Asus U6Sg

 

Pris: Ca. kr. 15 000. (Modellserien starter på ca. kr 11 500 inkl. mva.) Internett: www.asus.no

Pluss: Topp ytelse. To batterier. Fire usb-kontakter. Hdmi. Integrert 3g

Minus: Harde musetaster. Svak batteritid.

Testet konfigurasjon: - Prosessor: Intel Core 2 Duo T9300- Klokkefrekvens: 2 x 2,5 GHz - Minne (testet/max): 3/4 GB 667 DDR2. - Brikkesett: PM965 - Grafikk: GeForce 9300M G - Grafikkminne: 256 MB - Harddisk: 250 GB - Optisk: 8x Dvd-brenner - Batteri: 56 watt-timer (6-celler)Skjerm: - Skjermstørrelse: 12,1" - Oppløsning: 1280x800 - Skjermoverflate: Blank

Sikkerhet: - TPM: Ja - Fingerskanner: Ja

Kommunikasjon: - Wlan: 802.11a/b/g/n - Bluetooth: Ja - Ethernet: 10/100/1000 Mbps - Modem: Ja - UMTS/HSDPA: Ja/Ja - IR: Nei - Webkamera: Ja, 0,3 mp.

Tilkoblinger: - USB: 4 stk USB 2.0 - Firewire: Nei - eSATA: Nei - Mikronfon: Ja - Hodetelefon: Ja - Digital lyd:Nei - VGA: Ja - DVI: Nei - HDMI: Ja - S-video: Nei - Serieport: Nei - Parallellport: NeiKortplasser: - Expresscard/54 - MinnekortleserMål: - Størrelse: Ca. 30 x 24,2 x 3,8 cm - Vekt: 1,79 kilo (med 6-cellers batteri) - Vekt, strømforsyning og kabel: 0,48 kilo.

Se flere bilder av maskinen her