TEST: Eksterndisk som tåler juling

TEST: Eksterndisk som tåler juling

Transcend StoreJet 25 Mobile er en mobil harddisk som skal tåle litt ekstra, men den er ikke like praktisk som sin hovedkonkurrent.

Transcend StoreJet 25 Mobile leveres med 160, 250 og 320 gigabyte kapasitet. Vekten for harddisken er i overkant av 200 gram og målene cirka 13 x 8 x 2 cm. Dette er en harddisk man lett kan frakte på innerlomma eller i vesken sammen med den bærbare pc-en.

Ifølge Transcend skal harddisken være støtsikker. Hvilke høyder harddisken skal kunne falle fra og overleve, forteller spesifikasjonen ikke noe om, og vi har i praksis ikke satt dette på prøve. Løsningen har imidlertid et støtabsorberende chassis som nok kan være til hjelp om man mister disken i gulvet fra skrivebordet, ut av hånden og lignende. Harddisken har imidlertid ikke sensor for å parkere hodet i tilfelle disken er i drift når den blir utsatt for støt.

Harddisken minner veldig om Freecoms Though Drive, som vant vår forrige større sammenligningstest av harddisker i dette segmentet. Freecoms løsning har imidlertid fordelen av å ha en integrert usb-kabel, hvilket gjør at man kan slippe å dra med seg kabel også. Kabelen er riktignok kort, men normalt sett lang nok for bruk på bærbare pc-er, og en forlengelseskabel følger med.

Transcends kabelløsning blir ikke like praktisk som hos Freecom.

Programvare

Transcend leverer med sin StoreJet elite-programvarepakke med funksjonalitet for sikkerhetskopiering, kompresjon for å spare diskplass, kryptering av data på harddisken og låsing av harddisken med passord. Programvaren er for så vidt rask å komme i gang med, men det finnes klart bedre gratisalternativer som er bedre til å dekke oppgaver for sikkerhetskopiering og kryptering enn det Transcend her leverer. Det samme kan sies om programvaren til de fleste harddiskprodusentene.

Ytelse

Harddisken ble testet mot en pc med Intel Pentium 4 EE 3.73GHz-prosessor, 1 gigabyte PC6400 DDR SDRAM, Asus 975X-hovedkort med Intels brikkesettintegrerte usb-kontroller, Hitachi Deskstar T7K250 Serial ATA-systemdisk og Windows XP SP1. Som referanse har vi også tatt med Western Digital My Book, som er en vanlig ekstern harddisk. Hensikten her er å vise ytelsesforskjellen mellom en vanlig ekstern harddisk med aktuelle grensesnitt opp i mot de mobile harddiskene. Av de mobile harddiskene skal det videre nevnes at modellen fra Plextor har både usb og eSATA, mens modellen fra LaCie har både usb og Firewire. eSATA og Firewire gir som man kan se en del bedre ytelse. Transcend-harddisken, og de andre diskene i testen, støtter kun usb.


Under PCMark05 legger Transcend-disken seg omtrent identisk med LaCie-, Plextor- og Western Digital-disken vi har testet i det siste. Tallene er noe bedre enn for Freecoms ThoughDrive Pro som vi har testet i 160 gigabyte-versjon. Trolig benytter imidlertid Freecom i dag en nyere harddiskmodell i 250 gigabyte-modellen, som vi ikke har testet. Forskjellen er uansett liten.


Også i Robocopy legger Transcend-disken seg på et forventet nivå opp i mot konkurrentene.


I HD Tach leverer Transcend-disken den beste ytelsen vi har sett på en mobil harddisk tilkoblet usb. Forskjellene er imidlertid ikke av praktisk betydning.


I Passmark PerformanceTest legger Transcend-disken seg helt på linje med konkurrentene. Igjen kan vi se at det vi har utnevnt som hovedkonkurrenten, Freecom ThoughDrive Pro, legger seg litt, men ikke mye, bak i ytelse.

Konklusjon

Vi har testet mobile harddisker i dette segmentet som har bedre ytelse, men forskjellene i praksis er ikke store. Med andre ord, ytelsen er å betegne som normal for en usb-basert 2,5-tommers-harddisk med usb-grensesnitt og 5 400 o/min rotasjonshastighet. Mot de raskeste harddiskene av denne typen som vi har testet, de nyeste modellene fra Plextor og LaCie, er ytelsen i mange tester opptil 20 prosent dårligere.

320 gigabyte-modellen har vi ikke norsk pris på. Prisforskjellen fra 160 til 250 gigabyte er videre såpass liten at 250 gigabyte blir det aktuelle. Prisen for den er cirka 850 kroner inklusive mva., hvilket er en kurant pris for denne kapasiteten med tanke på kabinettløsningen. Dette er litt mindre enn for Freecoms ThoughDrive i 250 gigabyte-versjon, men 100-150 kroner for å slippe å drasse med seg usb-kabelen er kanskje verdt det.

Transcend JetStore 25 mobile

Pris: Ca. kr 850 inkl. mva. (250 GB)
Distributør: Mempro AS
Internett: www.transcend.nl

+ Kurant ytelse.
- Upraktisk med lang usb-kabel

LES OGSÅ: Kjøpeguide for harddisker

Les om:

Mobile Enheter