Test: Fem gps-er til bilferien

Skal du på bilferie med familien? Vi har testet fem avanserte gps-er som hjelper deg å finne frem til feriemålet.

Publisert Sist oppdatert

Sommerferien nærmer seg med stormskritt, selv om været den siste tiden tilsier at den burde vært her allerede. Med mange uker fri og strålende vær kan det være på sin plass å ta med familien på en liten bilferie. Vi har testet fem avanserte gps-er som hjelper deg å finne frem til adresser og severdigheter i hele Europa, eller i nærområdet ditt om du trenger det.

Det siste året har det skjedd mye på gps-markedet. For det første synker prisene omtrent for hver dag som går. For det andre får enhetene flere funksjoner og bedre kart for hver nye versjon som kommer.

I denne testen har vi tatt for oss fem gps-er i toppklassen. Prisene varierer fra like over 2 000 kroner til like under 4 000 kroner. Prisene avhenger mye av skjermstørrelse og mengden innebygde funksjoner. Felles for dem alle er at de er fullspekket med den nyeste maskinvaren og en rekke avanserte funksjoner. Alle modellene i testen har for eksempel Bluetooth for oppkobling mot mobil. Noen modeller bruker denne oppkoblingen kun for å tilby håndfrifunksjon, mens andre går så langt som til å la deg bruke mobilen som modem for å koble til Internett. Her kan du hente ned oppdaterte kart eller interessepunkter. Dette er funksjoner vi vil komme til å se mer av i tiden som kommer.

Flere av modellene er i tillegg utstyrt med fm-sender, slik at du kan få alle instruksjonene lest opp over bilens høyttalere, i stedet for de ofte alt for svake innebygde høyttalerne i gps-ene.

Alle modellene har i tillegg mulighet for å spille av musikk lagret som mp3 på minnekort. For modellene med fm-sender betyr det at du relativt enkelt kan få en kurant mp3-spiller til bilen, uten å måtte bytte ut selve stereoanlegget. Alt du trenger å gjøre er å stille inn en ledig frekvens på radioen og sette opp gps-en til å sende på samme frekvens. Vær oppmerksom på at denne funksjonen kan være forbudt i en del land.

I praktisk bruk er det lite som skiller de fem enhetene. Alle er raske på ruteberegninger, og det skiller svært lite mellom raskeste og tregeste enhet. Det samme gjelder omregning av ruter, selv om forskjellene er noe større her. Som oftest er de fem klinkende enige om ruten du bør velge. Om det er uoverensstemmelser er det normalt kun små forskjeller det er snakk om. Derfor blir det andre elementer som avgjør hvilken gps som går av med seieren, eller om den må deles av to eller flere enheter. Elementer som feste, skjermkvalitet og størrelse, design, menysystemer og pris blir det som skiller modellene fra hverandre.

Les testen av: