TEST: My Passport Essential: Rimelig mobil lagring

TEST: My Passport Essential: Rimelig mobil lagring

Western Digital har de rimeligste mobile harddiskene. Vi har testet 320 gigabyte-modellen.

Ser man prisen per gigabyte for mobile usb-harddisker, gir 320 gigabyte-harddisker nå mer for pengene enn 250 gigabyte-harddisker. For ikke lenge siden var 320 gigabyte-modellene vesentlig dyrere, men det er en posisjon 500 gigabyte-modellene nå inntar.

Western Digital har hatt stor suksess med sin Passport-serie av mobile usb-harddisker. Dette er harddisker som fysisk sett er små nok til at man enkelt kan frakte dem med seg i lomma eller sammen med den bærbare, og de trenger ikke separat strømforsyning. Western Digital Passport-modellene har nødvendigvis ikke vært raskest eller hatt best funksjonalitet, men prismessig har de vært svært konkurransedyktige. Både for 250- og 320 gigabyte-modeller er Western Digital ut i fra det vi kan se, rimeligst på markedet i skrivende stund. I tillegg til 320 gigabyte-modellen, som i dag er den største fra Western Digital, leveres My Passport Essential også med kapasitet på 120, 160 og 250 gigabyte.

SE OGSÅ: Bildegalleri

Western Digital leverer i dag tre forskjellige Passport-modeller: Passport II, My Passport Elite og, den vi har testet nå, My Passport Essential. Ut i fra det vi kan forstå er det de samme harddiskene som benyttes internt i alle - hentet fra Western Digitals egen Scorpio-serie. Passport II finnes fortsatt hos enkelte forhandlere, men er en modell som er på vei ut av markedet så vidt vi kan forstå. My Passort Essential erstatter nå denne modellen.

Forskjellen mellom My Passport Essential og Elite ligger i at Elite leveres med programvare for sikkerhetskopiering, programvare for fjerntilgang ( MioNet), en indikator på harddisken for hvor mye plass som er ledig og et mer eksklusivt design. Størrelses- og kapasitetsmessig er de to modellene like og begge skal normalt sett klare seg med strømmen de får fra en enkelt usb-port. My Passport Essential leveres ellers med en enkel programvare for kryptering av filer og synkronisering. Joda, denne fungerer for så vidt, men samtidig vil vi si at det er en del gratisprogrammer som gjør jobben bedre. Det skal imidlertid gis et pluss for brukervennligheten i programvaren.

Usb-kabelen Western Digital leverer med har en passelig lengde. Enkelte andre aktører leverer med svært lange kabler for sine mobile disker, og de er nok i overkant lengre enn hva de fleste trenger. At kabelen ikke er så lang er, ifølge Western Digital, også viktig i henhold til å levere strøm til disken. En del produsenter har en kabel som gir mulighet for å hente strøm fra en ekstra usb-port. Dette har ikke Western Digital, men det påpekes videre at det svært sjeldent skal være nødvendig for maskinene som har vært solgt de senere år. Tar man imidlertid i bruk en lengre usb-kabel enn det som følger med, kan det bli problemer med å få levert nok strøm til harddisken. Vi har prøvd My Passport Essential, og tidligere Passport-modeller, mot en rekke maskiner og ikke hatt problemer. Det er imidlertid enkelte bærbare som kun på noen av usb-portene kan levere strøm. Med andre ord, Western Digitals kabel er enklere å frakte med seg enn kablene mange andre leverer.


Western Digital leverer My Passport Essential i en rekke fargealternativer.

Ytelsen

Nå er det etter hvert ikke de store forskjellene vi ser i ytelsen på denne typen harddisker. Et element er også at mange produsenter benytter de samme harddiskdrevene og samme grensesnittkontroller. Det man imidlertid kan se, er at harddisker som i tillegg til usb har Firewire- eller eSATA-grensesnitt kan levere bedre ytelse - så framt din pc kan utnytte disse grensesnittene. I grafene under er det spesielt Western Digital My Book som på forskjellige grensesnitt kan levere den beste ytelsen. Dette er ikke en mobil harddisk, men en ekstern harddisk basert på 3,5-tommers harddiskdrev. Vi har denne med som referanse for å vise ytelsesforskjellen mellom de små mobile eksterne og de større, semi-portable, eksterne.


Under PCMark05 er My Passport Essential den raskeste mobile harddisken tilkoblet USB. LaCie og Plextor her raskere når de er koblet til henholdsvis Firewire og eSATA. Vi ser imidlertid at forskjellene for de fleste diskene er små.
PCMark05-testen inneholder oppgaver som blant annet filkopiering, virussøk, applikasjonsstart med mer.


Resultatene i grafen er sortert etter søketiden, og lavere søketid er bedre. Vi ser at My Passport Essential leverer god søketid, samtidig som ytelsen fra applikajonstestene på det jevne er god. Av de mobile harddiskene koblet til usb, er det kun Lacie og Plextor som leverer bedre ytelse. Disse leverer også betydelig bedre ytelse når henholdsvis Firewire og eSATA blir tatt i bruk for dem.


I HD Tach kan vi se på sekvensiell lese og skriveytelse, noe som kan være relevant når det er snakk om svært store filer som behandles. Igjen er WD My Passport Essential den mobile harddisken med best ytelse - hvis vi utelater Lacie og Plextor som er koblet til med Firewire og eSATA.


I vår Robocopy-test benytter vi en større samling bilder, der de fleste bildene er i størrelsesorden 2 til 5 megabyte. I denne testen blir ikke My Passport Essential blant de beste, men forskjellene er ikke spesielt store.


Passmark PerformanceTest utfører forskjellige typer brukssimulering, inkludert kombinasjon av lesing og skriving samtidig. Igjen leverer My Passport Essential det beste resultatet av mobile harddisker koblet til via USB. Vi ser her store forskjeller opp mot mobile harddisker med Firewire og eSATA, samt videre opp til stor vanlig ekstern harddisk med de grensesnittene som der kan være aktuell å bruke i stedet for usb.

Konklusjon

Prisen for 320 gigabyte-varianten av My Passport Essential er rett i underkant av tusenlappen. For cirka 750 kroner får man videre 250 gigabyte-modellen. Trekker man fra ytterligere en hundrelapp får man 160 gigabyte. 120 gigabyte-modellen har vi til nå ikke sett hos noen forhandlere - trolig fordi prisforskjellen er såpass liten opp til 160 gigabyte. Vi tror de mest aktuelle modellene blir 250 og 320 gigabyte. Sett opp i mot konkurrentene har Western Digital ut i fra det vi kan se svært gode priser. Med det sagt, det er nødvendigvis ikke de store forskjellene sammenlignet med blant annet Lacie og Plextor. Plextor kan for sin modell også levere eSATA-grensesnitt uten at det koster så alt for mye mer.

My Passport Essential gjør jobben. Ytelsen er på linje med, eller så vidt bedre, en rekke andre slike harddisker på markedet og kabinettet er greit utformet.

Western Digital My Passport Essential

Priser:
160 GB: Ca. kr 600 inkl. mva.
250 GB: Ca. kr 750 ink. mva.
320 GB: Ca. kr 950 inkl. mva.

Internett: www.wdc.com

+ God ytelse. Rimelig. Design.
- Ingen spesielle.

LES OGSÅ: Kjøpeguide for harddisker
SE OGSÅ: Bildegalleri

Les om:

Mobile Enheter