TEST: Nokia Lumia 800

Lumia skal stoppe nedturen til smarttelefongiganten. Om det ikke skjer, skyldes det ikke telefonen.

Publisert Sist oppdatert

Nokia Lumia 800 er helt enkelt den beste Windows Phone 7.5-telefonen vi har testet så langt. I den grad det er noe å kritisere, er det at den er så god at enkelte designvalg Microsoft har gjort framstår som krøkkete.

I fjor sommer kom Nokia med den første og siste mobiltelefonen basert på Linux-varianten Meego. Designen til N9 er utgangspunktet til Lumia 800, med litt mindre format, om lag som å kokvaske sekstivasken. Det gir en telefon som er hendig med en 3,7 tommersskjerm, uten at det går ut over brukervennligheten. Den ser bra ut og framstår som god og solid.

Rask med gode tillegg

Mobiltelefonen er rask, og tilpasningene Nokia har gjort kler telefonen. Spesielt er godt kamera og en utrolig god karttjeneste blant yndlingsfunksjonene.

Nokia har hatt sin karttjeneste og integrert den i mobiler og som nettjeneste i flere år. Den varianten som er i Lumia-en, er for de fleste praktiske formål en fullverdig gps-enhet. Kombinert med sosiale medier og en liste over anbefalinger er den også en karttjeneste for folk på farten som ikke kjører bil.

Selskapet introduserer også en ny nettbasert musikktjeneste med musikk og radio når denne telefonen kommer i salg. Det er synd at lyden i musikkavspilleren ikke er bedre.

Frisk i bruk

Utseende til Windows Phone er laget for å slippe den evinnelige sveipinga for alt mulig, og gjøre det enkelt å vise det viktigste for brukeren. Det vil si at flisdesignet kalt «Metro» kan representere alt fra basisfunksjoner, via en typisk mobil-app, et enkelt dokument du bruker ofte eller informasjon samlet inn fra mange tjenester. Slik får du én kalender, selv om de er hentet fra Outlook, Live eller Gmail.

Mest spennende er det med standard-flisen «Folk»-flis. Den vil være mer enn kontaktlisten – det er også integrert med de tjenestene du velger. Slik kan Linkedin, Twitter, Facebook også få en rolle i kontaktoversikten. Kontaktlister fra jobb-epost og privatepost er på ett sted. Du kan lage grupper blant alle kontaktene som er spesifikk for telefonen.

Som privattelefon er integrasjon mot Live Hotmail og Gmail noe som gir e-post, kalender, kontakter, gjøremålslister, filsynkronisering og notat- og dokumentdeling. Som jobbperson er integrasjon mot Exchange, Lync og Sharepoint på plass på ett sted. Nå er ikke dette unikt, Microsoft har blitt en de facto-standard for hvordan e-post og direktemeldinger skal foregå, så om man velger seg Apple eller Android er det ingen problemer med Office 365 eller bedriftstjenestene Microsoft tilbyr.

Blant annet er bruk av OneNote-applikasjonen noe som gjør møtevirksomhet eller fritenking enklere enn noensinne. Skriv, ta bilde, legg inn memo, og neste gang du er innom internett synkroniseres det hele til skyen, og du har det på jobb-pc-en også.

Dyr med variasjoner

Så hva er å utsette på telefonen? Den er dyr. Nå er det ingen tvil om at Microsoft lar seg inspirere av hovedkonkurrenten Android. Variasjon i størrelse og priser er en av flere nøkler til at Android er verdens største smarttelefonmerke. For den som vil ha en enklere og lettere versjon, kommer Lumia 710.

Man tar seg også i å ergre seg over designsvakheter Microsoft har lagt inn. Noen er stupide nordamerikanske, for eksempel hvordan WP75 behandler SMS. VI glemmer ofte at SMS på langt nær har vært en så mye brukt tjeneste i USA som i Europa. Dermed har selskapet lagt inn en sperre mot å bruke SMS til noe annet enn å sende og motta tekstmeldinger. Blant annet er det ikke mulig å ta backup av SMS. For et land som Norge, der det er normalt å levere sjølmelding, kjøpe boliger og søke om lån over SMS, er det temmelig krøkkete å måtte sende viktige tekstmeldinger til en tvillingtelefon som kjører Android for å ha en backup. Med svakheter som at opprinnelig avsender forsvinner. Også hinderet WP har mot ekstra minnekort irriterer når du har et såpass godt kamera.

Konklusjon

Alt i alt er likevel Lumia-telefonen en god telefon. For bedriftsbrukere med Microsoft-løsninger på plass er det den klart enkleste måten å bli mobil med dem, og samtidig ha all moroa som følger med en god smarttelefon. God lyd, fantastisk kamera og kartløsning gjør minst to andre enheter overflødig. Da kan den ekstra prisen være verdt det.

Windows Marketplace passerte også nettopp 50 000 applikasjoner, noe som skulle borge for at nytte-appene etter hvert er der, samt rikelige mengder med rent tøv og tant. Akkurat det vi forventer av en applikasjonsbutikk, med andre ord.

I esken er det i tillegg til apparatet usb-kabel, et stilig støpsel for lading fra strømnettet og en gummiert skallsak som skal gi bedre grep og vern mot støt.