TEST: Packard Bell Easynote BG45: Liten, lett og slapp pc

TEST: Packard Bell Easynote BG45: Liten, lett og slapp pc

Flere vesentlige svakheter gjør at Packard Bell kommer til kort med sin ultraportable Easynote PC.

Easynote BG45 er en kompakt og forholdsvis lett pc med 12,1 tommers skjerm. Den veier 1,6 kilo og føyer seg stille inn i rekken av små ultraportable vi har testet den siste tiden. Og med stille mener vi at den ikke utmerker seg med annet enn beskjedne resultater.

Packard Bell er en pc-produsent som hovedsakelig retter sine pc-er mot konsumentmarkedet. Tilbehørslisten vitner om at dette også er tilfelle med Easynote-serien.

Den leveres med Vista Home Premium og mangler mulighet for både dokkingstasjon og ekstra batteri samt finesser som fingeravtrykksleser og integrert 3g/hsdpa.

Og til tross for at størrelse på kabinettet tillater det mangler pc-en også en integrert optisk stasjon, men det følger med en ekstern dvd-brenner som henter strøm gjennom usb-kontakten.

Det tekniske

Modellen vi kikket på har en pris på rundt 8 000 kroner og kom levert med en Intel Core 2 Duo T5450-prosessor på 1,66 GHz, 2 GB minne og 160 GB harddisk. Skjermen har en oppløsning på 1280 x 800 punkter og blank overflate, noe som er å regne som normalt i dette segmentet. Bildekvaliteten er helt ok og vi har ingenting å utsette på verken lysstyrke eller innsynsvinkel. Øverst i skjermrammen finner vi et webkamera med oppløsning på 1,3 megapiksler.

Brikkesettet er Intels GM965 og pc-en benytter brikkesettets integrerte grafikkprosessor for grafikkhåndteringen. For applikasjonsbruk og generell videoavspilling gjør dette en helt kurant jobb, men det fungerer dårlig for spill.


Stilren: Packard Bell Easynote er pen og se på, men kom til kort da vi satte den opp på testbenken.

Se bildeserie av maskinen her

Elegant og godt sammenskrudd

Utseendemessig er maskinen på høyden med spreke konkurrenter som den nye Amilo-serien fra Fujitsu Siemens eller U2G fra Asus. Kabinettet har blanke flater i sort som brytes av en aluminiumsfarget stripe rundt kantene. Bortsett fra en diskrè logo under tastaturet er det få elementer som forstyrrer designen.

Flere med oss vil sikkert synes det er en befrielse å slippe at designet ødelegges av en bråte klistremerker som etterlater rester av lim når du river dem av. Og om du skulle synes at sort er en litt traust farge på en bærbar pc leveres det også en utgave i hvitt med identiske spesifikasjoner.

Når det gjelder kvalitetsfølelsen på kabinettet synes vi dette fremstår som både godt sammenskrudd og robust. Selve pc-en kanskje er litt tung i forhold til enkelte konkurrenter med tilsvarende skjermstørrelse, er pc-en stabil å ha på fanget enten du sitter i sofaen eller i et trangt flysete.

Irriterende pekeplate

Tastaturet er behagelig å skrive på er verken spesielt støyende eller gir spesielt mye svikt i tastene. Eneste vi har å utsette på tastaturet er plasseringen av høyre shift-tast. Denne har havnet helt ute på siden av maskinen, utenfor piltastene. Vi er også litt usikre på den runde pekeplaten.

Fasongen er uvant å jobbe med og selv om dette sikkert er et element som bare krever litt tilvenning er det irriterende om du forholder deg til flere maskiner. Vi har tidligere vært borte i den samme løsningen med Amilo Si 2636 fra Fujitsu Siemens og konkluderte også her med at denne løsningen var lite praktisk.

Den runde pekeplaten er uvant å jobbe med.

Når det gjelder tilkoblingsmuligheter har pc-en et minimum av hva man i dag bør forvente med kun tre usb-kontakter, analog skjermutgang, Ethernet, lyd og minnekortleser.

Selv om Macbook Air har enda færre muligheter mener vi det nesten er skandaløst å kutte ut ekspansjonsplass for PC Card eller Expresscard. Ønsker du å for eksempel å koble deg til en mobil bredbåndsløsning på reise er du her tvunget til å benytte et eksternt usb-modem.

Nettverksstøtten er begrenset til b/g-standard for wlan og 10/100 Mbps ethernet. For mange andre pc-er i dag i dette segmentet finner man n-støtte for wlan og gigabit-støtte for ethernet. Bluetooth er opsjon når man kjøper pc-en.

Elendig batterilevetid

Pc-en leverens med et 4-cellers batteri som gav en stusselig resultat på i underkant av to timer målt med Mobilemark 2007. Det er faktisk første gangen vi har testet en bærbar pc i dette segmentet med så svak batterilevetid.

Bedre ble det ikke da vi testet batteritiden under dvd-avspilling. Ved å benytte den eksterne dvd-spilleren fikk vi et resultat nesten en og en halv time, noe som betyr at du sjelden får sett ferdig en hel film før du må finne frem laderen.

Maskinen har imidlertid opsjon for et 6-cellers batterier med kapasitet på 5 200 mAh. Vi har ikke testet dette, men med en pris på ca. 700 kroner og teoretisk dobbel kapasitet vil dette garantert en smart investering. Til sammenligning har MSI PR200, med samme prosessor, nesten fem timers batteritid.

Riktignok er MSI-maskinen litt tyngre, men den byr også på en integrert optisk stasjon.

Grafen er sortert etter applikasjonsbatteritid. Av maskiner vi har testet i dette segmentet, legger Packard Bell BG45 seg inn påsisteplass. En del av maskinene koster en god del mer, men ikke alle.

Ytelsen i vanlige kontorapplikasjoner er god takket være en relativt rask tokjerneprosessor. 127 poeng i Mobilemark 2007 gjør den på dette området jevngod med blant annet Apples Macbook Air, Lenovos X300 og MSI PR200.

PCMark Vantage ser på applikasjonsytelse innenfor forskjellige områder, samt spill- og harddiskytelse. Lenovo X300 får her et noe kunstig høyt resultat på grunn av SSD i stedet for vanlig harddisk. Vi ser videre at MSI PR200 kommer bedre ut enn Packard Bell BG45, selv om Packard Bell har bedre prosessor.

Vi ikke noe spesielt å utsette på verken varmeutviklingen eller støynivået på maskinen, men som med mange pc-er i dette segmentet blir begge deler merkbart når maskinen utsettes for hard belastning.

Programvare

Packard Bell har tidligere levert hjemme-pc-er med et svært rikholdig utvalg av programmer for nytte og underholdning. Det er tydelig å se at denne strategien er endret til det motsatte for denne bærbarserien. Her får du kun Home Premium-utgaven av Windows Vista og Roxio Creator 9 for cd- og dvd-brenning. Riktignok finner vi en 60-dagers prøvelisens for Norton Internet Security, men denne er bare til bry om du ikke ønsker å kjøpe den senere.

Utover dette følger det ikke med annen programvare.

Konklusjon

Selv om utstyrsnivået på en ultraportabel pc generelt vil være noe begrenset synes vi Packard Bell har ofret vel mye funksjonalitet på sin Easynote. Vi liker den kompakte størrelsen, men flere konkurrenter med samme formfaktor byr på både integrert optisk stasjon og ekspansjonsplass for PC Card eller Expresscard.

Se bildeserie av maskinen her

Mest skuffende er det likevel at maskinen leveres med et svakt standardbatteri. Med et 6-cellers batteri havner prisen på drøyt 9000 kroner. Prisen er for så vidt lav til å være en 1,6 kilos maskin med 12-tommers skjerm, men man skal ikke så mye opp i vekt for å få betydelig mer for pengene – og ikke minst, en brukbar batterilevetid.

Modeller vi anbefaler å se på i stedet for denne kan være MSI PR200, Multicom JFT00 og Dell XPS M1330 .

Vil du vinne MSI PR200 «Crystal Edition»? Svar på fem enkle spørsmål og delta i konkurransen.

Packard Bell Easynote BG45-P-011

Pris: Kr 8 400 inkl. mva.
Internett: Packardbell.no

Pluss:
Kompakte mål. Stilrent utsende

Minus:
Dårlig batterilevetid. Ikke PC Card/Expresscard. Ikke integrert optisk stasjon.

Testet konfigurasjon:
- Prosessor: Intel Core 2 Duo T5450.
- Minne (testet/max): 2 GB PC5300 DDR2 / 4 GB
- Brikkesett: GM965
- Grafikk: Intel X3100
- Harddisk: 160 GB, 5 400 o/min.
- Optisk: Ekstern dvd-brenner

Skjerm:
- Skjermstørrelse: 12,1 "
- Oppløsning: 1280x800
- Skjermoverflate: Blank.

Sikkerhet:
- TPM: Nei
- Fingerskanner: Nei

Kommunikasjon:
- Wlan: 802.11a/b/g
- Bluetooth: Opsjon (2.0+EDR)
- Ethernet: 10/100 Mbps
- Modem: Nei
- UMTS/HSDPA: Nei/Nei
- IR: Nei

Tilkoblinger:
- Usb: 3 stk USB 2.0
- Firewire:Nei
- eSATA: Nei
- Mikronfon: Ja
- Hodetelefon: Ja
- Digital lyd: Nei
- VGA: Ja
- DVI: Nei
- HDMI: Nei
- S-video: Nei
- Serieport: Nei
- Parallellport: Nei

Kortplasser:
- Minnekortleser

Mål:
- Størrelse: 29,6 x 3,2 x 21,1 cm
- Vekt: Fra 1,6 kilo /uten optisk.

Mobile Enheter