Trolltech øker mobil-innsatsen

Trolltech øker mobil-innsatsen

Et taiwansk selskap skal samarbeide med Trolltech for å få mer fart i utviklingen av mobil-aplikasjoner for Linux.

Trolltech har frigitt Qtopia Phone Edition, selskapets programvareplattform og brukergrensesnitt for Linux-baserte mobiltelefoner, til mobiltelefonen Neo 1973.

Denne mobilen er produsert av taiwanske FIC og fri programvare-produsenten OpenMoko. Det betyr at mobil-utivklere får en ny referanseplattform for utvikling og testing av Qtopia-programmer for mobil.

- Dette er godt nytt for utviklermiljøene, og vil bidra til å akselerere utviklingen av mobil-programvare for Linux, sier administrerende direktør Eirik Chambe Eng i Trolltech til Computerworld.no.

LES OGSÅ: Fortsatt rødt i Trolltech

Neo 1973 er en åpen plattform-telefon som kombinerer maskinvareekspertisen til FIC med programvareintegrasjon og - miljø fra OpenMoko. Ved å overføre Qtopia til denne telefonen er Trolltech i stand til å utnytte Linuxbasert programvare utviklet av OpenMoko.

Full åpen lisens

Trolltech melder samtidig at Qtopia Phone Edition for første gang vil være fullstendig tilgjengelig under både den åpne kildekode-lisensen GPL og den kommersielle lisensen. Dette gjelder for alle komponentene til Qtopia. Frem til nå har noen Qtopia-komponenter, som telefoni, DRM og beskyttelsesmekanismer (safe execution environment), bare vært tilgjengelig under den kommersielle utviklingslisensen.

Den komplette åpen kildekode-utgaven av Qtopia Phone Edition er det siste eksempelet på Trolltechs langvarige forpliktelse til den doble lisensieringsmodellen som kombinerer det beste fra kommersiell og åpen kildekode-programvareutvikling.

Trolltech fortsetter samtidig å støtte Greenphone som en referanseplattform for mobil utvikling i selskapet og gjennom sine partnere. Den fulle GPL-versjonen av Qtopia Phone Edition vil også bli konfigurert til å kjøre på Greenphone, en mobil kameratelefon som kan oppdateres med stadig nye og ulike programmer.

Greenphone har vært ute i ni måneder, og har utviklingsarbeidet på denne plattformen blir fulgt med stor interesse av mobil-operatørene, hevder Chambe Eng.

Kina viktigst

Hensikten er at det blir enklere å prøve ut applikasjoner som er utviklet spesielt for mobiltelefoner med Linux og dermed mer fart i innovasjonen på området.

- Det skjer mye i Kina og Japan. Smartphone-markedet i Kina er nå på ca. 4 millioner enheter, og det vokser fort. Linux-baserte telefoner har en andel på omtrent 30 prosent. Men Europa kommer etter, og Motorolas Linux-baserte Razr skal nå ut i Tyskland og England.

Trolltech tjener fra 50 cent til 2 dollar per solgte enhet, opplyser Trolltech-sjefen. Selv om Linux på mobilen i dag har en andel på høyst 2 prosent globalt, er det et tidspørsmål før dette vil endre seg, mener han.

- Massemarkedet kommer etter, når maskinvaren blir mer moden. Dagens smartfoner blir morgendagens forbrukermodeller. Det skjer i løpet av to-tre år, og i likhet med Windows og Symbian vil vi være godt posisjonert for dette skiftet, sier Eirik Chambe Eng.

Mobile Enheter