Velkommen Nadella, her er det bråttom!

Velkommen Nadella, her er det bråttom!

Analysene som møter ny Microsoft-sjef preges av et brøl av moderate forventninger.

Satya Nadella arver Steve Ballmer og alle gleder og sorger i å lede et av verdens aller største tenologiselkaper med en voldsomt omfattende produktportefølje. Inkludert problemportefølje.

Nadella ble bekreftet som ny sjef fra Microsoft i går ettermiddag. Men de siste dagene har det ikke manglet kommentarer og analyser om hva som venter ham omtrent fra dag en.

Tre problemer med åtte

Windows 8 med labert salg, Windows Phone 8 som ikke tar av, og Surface-hybrider som ennå ikke selger godt nok til å dekke sine egne kostnader. Dette er utfordringene i det klassiske feltet for Microsoft.

Pc-salget, der 93 prosent av enhetene kjører Windows ser ut til å stabilisere seg rundt 300 millioner enheter i året. Samtidig ser det ut til at digitale enheter med operativsystem passerer to milliarder med god margin, de fleste kommer til å kjøre Android, kontrollert av erkekonkurrenten Google.

Windows Phone 8 ligger fortsatt og vaker rundt fem prosent markedsandel. Dette er i et markedet der de tre nest største Android-smarttelefonleverandørene har samme markedsandel for sitt merke alene.

Surface-nettbrettene kom i generasjon 2 i høst, og solgte dobbelt så godt i siste kvartal som kvartalene før. Likevel tapte Microfot penger på hver eneste enhet når kostnadene til produksjon og markedsføring va trukket fra salgsprisen. Surface Pro 2 klarte til overmål å bli utsolgt og ha leveringsproblemer. Der andre leverandører spinner dette til salgssuksess over over forventinger klare Microsoft bare å høste sure kommentarer om dårlig planlegging.

Windows kom med storoppdatering til Windows 8.1 og bidro nok til å få operativsystemet over 10 prosent i siste kvartal. Et system med mange forbedringer målt mot Windows 8 i klassisk tapping. Men også med et nye irritasjoner. Men salget er avmålt, og til tross for at Windows XP er to måneder unna å nå slutten på oppdateringer og annet, har XP fortsatt 25 prosent markedsandel. Viktigste konkurrent for Windows 8.1 er ironisk nok Windows 7.

Uforløst Office-suksess?

Office-pakken selges fortsatt godt og representerer en stor inntekt, men veksten er forventet i app-versjoner av dette verktøyet for Google Android og Apple Ios. Her drar selskapet beina etter seg, mens de eller snakker om hvordan nettjenestene skal gå til de fleste mobile enheter. Så lenge de er først og best på Windows.

Så langt er det bare OneNote fra Office-familien som er ute for alle store plattformer,

Den nyeste plattformen Microsoft har skaffet seg er mobildivisjonen fra finske Nokia. Friske 45,3 milliarder kroner er betalt for den største produsenten av Windows Phone-enheter. Salget av Nokia Lumia svekkes kvartal for kvartal, og nå skal det en massiv integrasjon av produkter, teknologi og kultur på plass også.

Kultur og gamle kjente

Denne skal falle sammen med den siste visjonen Ballmer hadde for selskapet – One Microsoft, et forsøk på å få en enormt stor organisasjon med mange produkter i mange markeder og markedssegmenter til å fungere bedre sammen og trekke i samme retning, oppsummerer nyhetstjenesten til IDG.

Til gjengjeld er området han kommer fra, Server-avdelingen, blant de stedene hvor det fortsatt er stødige inntekter. Nylig lanserte selskapet CloudOS, en løsningsmodell der nettsky, datasenter og digitale klienter møtes. Som sjef i divisjonen så han dette på plass før han selv tar tømmene med nettsky som en av visjonene.

CloudOS var helt nødvendig for å møte et eksplosivt voksende nettskymarked, ledet av innovatørene i Amazon og med en voldsom aktiv erkekonkurrent i Google.

På toppen av det hele må han også leve med det aksjemarkedet kaller andrevalg. Det tok Microsoft nesten et halvt år å finne en etterfølger til Steve Ballmer, og mange kandidater var med i spekulasjonene. Flere investorer ønsket en ekstern rekruttering av en kjent toppleder som kunne gå inn og «ruske opp» i selskapet. I stedet ble det altså en intern rekruttering etter flere runder. Det er kynisk tolket som at de beste sa nei.

Dette henger sammen med en av de største forventningene til Nadella: han må bli en teknologivisjonær på et helt annet nivå enn Ballmer. Ballmer har vært under konstant kritikk for å mangle teknologisk innsikt og fantasi til å være en visjonær, men først og fremst vært en fantastisk god selger.

- Ballmer var en mann som utførte og drev. Nadella må starte opp igjen den motoren for innovasjon som kan plassere Microsoft helt i front i utviklingen av personlig digital håndtering, skriver analytiker David Johnsen i Forrester Research.

Analytiker Rick Sherlund i Nomura sier til BBC at bekymringene er knyttet til at selv etter 22 år i Microsoft, de fleste av dem som leder, så har han aldri ledet er helt konsern før. Og i kulissene vil både Steve Ballmer og snart avgåtte styreleder og nå påtroppende spesialrådgiver og gründer Bill Gates ha posisjoner med påvirkningsmuligheter.

Innovasjon foran tradisjon

- Selv om Microsoft har opplevd stor suksess, må vi fortsatt være sultne. IT-industrien har liten respekt for tradisjoner, men absolutt respekt for innovasjoner, skriver Nadella i et brev som er sendt alle ansatte i Microsoft.

Han poengterer her at målet hans er å plassere Microsoft i sentrum for en nettskydrevet og mobil verden.

Det meldes for øvrig at mannen som tar over rollen Nadella har hatt i Microsoft er Scott Guthrie. Han kommer fra rollen som sjef for Microsoft Azure og CloudOS-satsingen til Microsoft. Før dette har han hatt sentrale roller i utviklingsmiljøet til Microsoft, og har hatt sentrale roller i Visual Studio, Windows Phone og Silverlight-miljøene.

Som ny sjef for alle server-produktene er det neppe et dårlig valg å ha en som kjenner de mest utsatt postene i Microsoft, og som er vant til å tenke mobil og nettsky.

Mobile Enheter