Vi kjøper færre mobiler

Vi kjøper færre mobiler

For første gang siden målinger startet, går salget av mobiltelefoner ned. Sony Ericsson sliter mest.

Analyseselskapet Gartner rapporterer at mobiltelefonsalget i Vest-Europa har gått ned. Det er første gang det skjer siden Gartners første målinger i 2001. Tallene er fra første kvartal i 2008, og nedgangen er på 16,4 prosent.

I hele verden ble det solgt 294 millioner mobiltelefoner i årets første kvartal, en oppgang på 13,6 prosent fra samme kvartal i fjor.

- Salget i voksende markeder drives fortsatt framover av en sterk vekst i antallet nye abonnenter. I mettede markeder merkes nå effekten av en usikker økonomi, sier Carolina Milanesi, forskningsleder for mobilmarkedet i Gartner.

I Vest-Europa er det særlig salget av dyre modeller som påvirkes negativt. Produsentene bør satse hardere på det prismessige midtsjiktet for å motvirke denne utviklingen, mener Gartner.

Suverene finner

Nokia beholder posisjonen som klar markedsleder (med en andel på 39 prosent), og er sterke i alle delere av markedet, påpeker Gartner. Finnene solgte 115,2 mobiltelefoner i første kvartal 2008. Men analyseselskapet venter økt konkurranse, særlig i markedet for billige mobiltelefoner.

LES OGSÅ: Vil knuse Symbian

Samsung er nummer to og har økt sin andel fra 12 til 14 prosent, med 42 millioner solgte telefoner. Koreanerne har vært kjappe til å reagere på trenden med berøringsfølsomme skjermer, men bør øke utvalget i billigsegmentet for å styrke seg i voksende markeder, mener Gartner.

Ingen Iphone

Motorola har i samme periode falt fra 18 til 10 prosent. Amerikanerne har ikke maktet å følge opp den relative suksessen med Razr, og må passe seg for å bli forbigått av dagens nummer fire LG (8 prosent), som allerede har passert Sony Ericsson.

Sony Ericsson har en sterk posisjon i Norden, men ligger som nummer fem med 7,5 prosent globalt, og det er en prosents nedgang fra ett år tilbake.

LES OGSÅ: Iphone brukes annerledes

Verdt å merke seg er det også markedets suverent mest omtalte mobiltelefon, Apples Iphone, har til gode å gjøre seg bemerket på den globale salgsstatistikken.

Les om:

Mobile Enheter