Vil at Apple skal punge ut

Vil at Apple skal punge ut

Organisasjonen SACOM krever at Apple punger ut for å bedre vilkårene ved Foxconn-fabrikkene.

Organisasjonen SACOM (Students and Scholars Against Corporate Misbehavior) jobber for å gi bedre vilkår til arbeidere ved outsource-fabrikker og forhindre utnyttelse fra globale selskaper.

I et åpent brev til Apple-sjef Tim Cook ber organisasjonen Apple bruke noe av de 560 milliarder kronene i overskuddskassa til å bedre vilkårene til fabrikkarbeiderene ved Foxconn i Kina, ifølge Computerwords nyhetstjeneste.

Foxconn produserer Ipod, Iphone og Ipad for Apple, og SACOM mener Apples suksess er takk skyldig arbeiderene ved Foxconn-fabrikkene.

Takk skyldig

I brevet sier SACOM at Apple "demonstrerer enorm grådighet og profittjag" ved å ikke sette av noe av den enorme pengesummen til arbeiderene ved Foxconn.

- Apple kunngjorde at de endelig ville dele noe av de 560 milliarder kronene med aksjonærene. Det er synd at Apple ikke har noen hensikt til å dele overskuddet med produksjonsarbeiderere hvis arbeid gjør selskapet til en av de mest lønnsomme bedriftene i verden, heter det i brevet til Cook.

Apple har nylig gjort det kjent at de vil bruke pengene til å kjøpe tilbake aksjer og betale ut dividend. Selskapet har tjent størsteparten av kronene på salg av Ipod, Iphone og Ipad, og veksten ser ikke ut til å stagnere med det første.

SACOM har tidligere belyst forholdene ved den kinesiske produsentens fabrikker, blant annet underbetalte arbeidere og helseskadelige omgivelser.

- Vi bryr oss

Apple-sjefen Tim Cook har flere ganger gått i forsvar for Apple og uttalt at selskapet tar forholdene i fabrikkene alvorlig, og følger opp med leverandørene for å sikre forsvalig drift og gode arbeidsforhold.

Men Apple har kontrakter om å kjøpe ferdige produkter fra leverandører som Foxconn, og det er disse som er ansvarlige for ting som lønn, arbeidsforhold og lignende.

Det er likevel tydelig at selskapet har et visst ansvar og opplagt er i en gunstig posisjon til å stille krav til sine leverandører - noe Apple også gjør, ifølge professor James Post ved Boston University.

Han sier at det nok kan argumenteres for at Apple kan bruke noe av pengene til å betale leverandører som Foxconn til å forbedre forholdene for sine ansatte. Men fra et forretningsperspektiv er det naivt å tro at Apple av egen frie vilje skal tilby seg å betale høyere pris til sine leverandører når de kan få en bedre pris andre steder, mener Post.

- Det er tilfeldig at det ligger en svær haug med penger tilgjengelig mens samtidig som diskusjonen rundt forhold i forsyningskjeden pågår. Det skal mye til for å koble de to sammen, sier Post til Computerworld USA.

Apple har foreløpig ikke kommentert brevet fra SACOM.

Les om:

Mobile Enheter