Windows 8 til en enhet nær deg

Windows 8 til en enhet nær deg

Systemkravene blir lavere enn i Windows 7, og pc-en er ikke primærmålet.

Folk bruker alt annet enn pc til personlig databehandling. Windows 8 blir dermed en nettbrettvinner, en smarttelefonoppfrisking og en bedre virtuell arbeidsflate.

Om man vil bruke Win8 i en pc, kan du bruke den gamle maskinen. Microsoft hevder at man ikke trenger ny pc for å kjøre ny Windows.

- Vi videreutvikler ressurstrenden vi satte i Windows 7. Systemkravene skal ikke øke, men heller gå nedover. Dermed vil Windows være i stand til å kjøre i stadig flere enheter, sa Michael Angiulo fra Microsoft under en pressevisning i Taipei, ifølge Computerworlds nyhetsstjeneste.

Les saken her: Offisielt: Slik blir Windows 8

Han hevder at det ligger en ”intelligent” tilpasning til maskinvaren i os-et. Det skal gjøre det mulig å kjøre ny eller gammel maskinvare og oppleve noe av det samme Windows-systemet.

Noen sjangs mot gratis?

- Windows 8 er hva Microsoft har hintet om hele tiden - en sammensmeltning av et mainstream og mobilt operativsystem. Dette er et stort steg for Microsoft, sier analytiker Jack Gold i J. Gold Associates.

Konkurransen selskapet møter er fra en strøm gratissystemer som kjører i lettvektsenheter. Spørsmålet vil bli om kunder likevel vil betale den ikke helt lave prisen Windows har i dag, også på nettbrett og mobiltelefoner.

Nå spørs det om ikke markedet også har svart på det. På skrivebordet har ikke Linux slått an i det hele tatt, mens betalsystemer som rådyre Apple MacOS og Windows har gått bra. I smarttelefonmarkedet har Android ledet an, men det spørs om mange oppfatter Android som gratis. Smarttelefonene koster det samme som den tidligere hovedkonkurrenten Symbian. Det er heller ikke alle som vet at Android i basis er en Linux-versjon.

Utviklervennlig

For utviklere reises det spørsmålet hvilke følger dette vil få. Det skal framstå som usikkert om hvordan applikasjoner skal kunne tilpasses slik at de ikke oppleves forskjellig fra enhet til enhet. Dette er et kjent Windows-scenario, der en ”fersk” Windows-installasjon kan være kjapp og feilfri, men bli tregere og ”rarere” med installasjon av nye applikasjoner som krever mer enn det som godt er, helt uavhengig av pc-en.

Det utviklere kan se fram til, er at grensesnittet mellom mobil-windows og vanlig Windows blir likere. Det vil åpne for raskere applikasjonsutvikling hvor applikasjoner samtidig kan tas i bruk i pc og mobil. Utviklervisjonen av ”Samme vindu, flere kilder” kan utnyttes bedre. Flere kilder innebærer at en app kan hente data lokalt, fra datasenteret eller fra nettskyen.

Mobile Enheter