- Windows Phone større enn Iphone

- Windows Phone større enn Iphone

Nokia og Windows Phone vil passere Apple og RIM innen 2015, mener IDC.

Etter en noe treg start kan Nokia-samarbeidet være katalysatoren for vekst for Microsofts mobilsatsing Windows Phone 7 (WP7). Testere og brukere skal være svært fornøyd med telefonene. Spesielt koblingen til bedriftssystemer skal være en sikker vinnerfaktor.

Tregt salg, noe tull rundt første hovedoppdatering og en app-løsning som fortsatt ikke er skikkelig på plass er store utfordringer. Med Nokia på plass, vil de neste fire åra øke fanskaren til WP7, hevder IDC i en ny rapport gjengitt hos Computerworlds nyhetstjeneste.

Gjennom tett felt

Det er Iphone, RIM Blackberry og Symbian som WP7 må passere for å innta en andreplass etter Google og deres Android. Android passerte Apple i fjor vår og inntok topplasseringen foran Symbian i høst. Det ser ikke ut til at noe truer den posisjonen for Android. Men alle vil slåss om andreplassen til Symbian.

Les mer: Android knuser Nokia og Apple

IDC påpeker at analysen kan virke snodig når markedsføringshypen rundt Apple er så effektiv. WP7 vil likevel klare seg. Analysen legger sterk vekt på at Nokia som merke vil opprettholde sterkt salg selv om operativsystemet skifter. Bakgrunnen er blant annet at selv om Nokia har vært ansett å være i bakevja, har de sterk merkelojalitet blant kunder og et godt rykte for solide produkter. Brukere flest bryr seg egentlig fint lite om os, og heller hva de kan gjøre med telefonen.

Les kommentar: Nokia og Microsoft kan bli en svane

Apple på sin side fikk ripe i pekeskjermen med kvalitetsproblemene rundt lanseringen av nyeste Iphone i fjor sommer. Apple sliter også med markedsandelene. Om de ikke står på stedet hvil, er de nedadgående. Til tross for økt enhetssalg, selger andre leverandører som Android og Symbian bedre. Kampen om tredjeplassen bølger fram og tilbake mellom Apple og hovedkonkurrenten RIM Blackberry, spesielt i det nordamerikanske markedet. Selv med økt vekst i totalmarkedet for smarttelefoner, vil ikke fordelingen endre seg til fordel for Apple.

- Fram til lanseringen av Windows Phone 7 i fjor, tapte Microsoft markedsandeler jevnt og trutt mens andre leverandører har kommet med nye og populære funksjoner. Kombinasjonen med solid maskinvare fra Nokia og mangfoldige WP7 som mobil-os er en vinnerkombinasjon, sier analytiker Ramon Llamas i IDC.

- Vi forventer de første Nokia WP7-telefonene i 2012. I 2015 regner vi med at WP7 er nummer to i verden etter Android.

Les mer: Sjefen vil ha Nokia-telefon med WP7 i 2011

Nær en halv milliard

IDC opererer med tall der Symbian i dag har 20,9 prosent andel men vil forsvinne fra kartet til 0,2 prosent i 2015. WP7 vil øke fra 5,5 prosent til 20,9 i samme periode. Iphone vil miste 0,4 prosentpoeng til 15,3 prosent i samme periode. Blackberry faller fra 14,9 prosent til 13,7 prosent. Android skal vokse med over tolv prosent, opp til 45,4 prosent i 2015. Totalmarkedet øker fra 303 millioner smarttelefoner i 2010 til 450 millioner enheter i 2015.

Microsoft bør likevel ikke gjøre seg helt avhengig av Nokia, sier analysen. Android tok mange av de beste funksjonene fra Iphone, men knuste Apple i mangfold i enheter og enhetstyper. Det er også utfordringen: Android måtte slå én Iphone. WP7 må i tillegg til den ene Apple-enheten slå et mangfold av Androider.

Bildet av smarttelefonmarkedet er ikke entydig. Siste rapport fra analytikerne i Nielsen viser at WP7 allerede har ti prosent av markedet, mens Android har 29 prosent. Canalys på sin side rapporterer 32,5 prosent for Android og 3,1 prosent for WP7 i siste kvartal 2010.

Les mer: Derfor vil ikke Nokia ha Android

Mobile Enheter