Mobilen blir den nye platebutikken

Mobilen blir den nye platebutikken

Som det trendy selskapet Djuice prøver å være, lanserte de musikk over mobiltelfonen på by:larm i Bergen forrige helg. Problemet med denne nye "platebutikken" er at du mister musikksamlingen din hvis du skifter teleoperatør.
På Telenor Mobils wap-sider skal man utover våren finne musikk tilgjengelig for nedlasting til mobilen. For mobiltelefonen skal ifølge endel personer bli fremtidens walkman og platebutikk.

Erik Sandsmark i Sony Ericsson Norge er en av dem. Han sier at mobiltelefonen fremover vil bli hovedplattform for distribusjon av musikk. Sandsmark får støtte fra bransjemann Jan Erik Haglund, daglig leder i Unit Management med stjerner som Morten Abel, Bertine Ztlitz og Briskeby i stallen.

Haglund sier i forbindelse med Telenor Mobils lansering at tilgjengelighet er fremtiden -- noe mobiltelefonen kan gi mer enn noe annet.

Bundet til SIM-kortet

Men kjøp av musikk i elektronisk format er ikke like enkelt. Det er mange interesser som skal tas hensyn til, noe som preger de tekniske løsningene.

-- Vi kommer til å lansere tjenestene utover sommeren. Det som gjenstår nå er bare noen praktiske ting som går på brukervennlighet, sier Per Christian Andersen, sjef i Djuice.

-- Så alle rettighetsutfordringer er ryddet av veien?

-- Vel, vi har noen møter igjen med Tono i Norge. Vi er opptatt av at rettighetene til opphavspersonene blir ivaratatt, sier Andersen.

Rettighetene skal ivaretas ved at musikken lastes ned kryptert og dermed ikke kan videresendes. Hver sang låses til sim-kortet i mobilen gjennom et system levert av det amerikanske selskapet Chaoticom.

-- Vi vet at beetalingsvilligehet på mobilen er høy. Og vi jobber nå med å finne riktig pris, sier Andersen.

-- Du mener maks betalingsvilje?

-- Vi er også opptatt av volum. Og det skal vi få til. Mobiltelefonen er ferd med å bli en svært viktig livsstilsinstrument for mange. Der har du kalenderen, adresselisten, bilder og nå etter hvert musikken du vil ha, sier Per Christian Andersen.

-- Hva skjer med musikken du har kjøpt og lagret på telefonen hvis du ønsker å bytte fra Telenor Mobil?

-- Det vet jeg ikke.

-- Men hvis den er kodet mot simkortet kan vel den ikke tas med videre?

-- Nei, den kan nok ikke det ennå. Men løsninger for dette kan muligens komme etter hvert.

-- Fra deres side er det vel ingen grunn til å fjerne slike barrierer for å bytte abonnement?

-- Det kan du vel kanskje si, sier Djuice-sjefen.

Telenor Mobil ikke de eneste

-- Vi ligger langt foran de gutta der, sier Thor-Arne Pettersen i The24 om Telenor sin nye musikksatsing. The24 selger per i dag ringetoner og nå snart musikk på nettet. Ifølge Pettersen er de når dialog med platebransjen og har vært det i tre år.

-- Vi har flyttet all virksomhet over til London hvor musikkbransjens makt faktisk befinner seg, sier Pettersen og han mener Telenor Mobil sin satsing er for snever og for komplisert.

-- Egne properitære løsninger er ikke veien å gå for å få mobiltelefonen til å bli en distribusjonskanal for musikk. Det gjelder å finne åpne løsninger som samtidig sikrer rettighetene. Vi kommer om kort tid med løsninger som er åpne for alle. Ikke bare Telenor Mobils kunder, sier Thor-Arne Pettersen og fortsetter:

-- Platebransjen er opptatt av en så bred distribusjon som mulig.