Mobilen som finner barna

Ett av verdens største mobilselskap vil hjelpe foreldrene med å lokalisere barna via mobiltelefonen.

I løpet av Mars 2006 skal japanske NTT DoCoMo introdusere en ny tjeneste som gjør det mulig for bekymrede foreldre å overvåke barns bevegelser når de er utstyrt med sin egen mobiltelefonen. Dette skriver IDGs nyhetstjeneste i Tokyo.  

 

Tjenesten kalles «Imadoco» («hvor er du» på japansk) og posisjonerer barnas mobiltelefon via selskapets mobilnettverk. Foreldre som abonnerer på tjenesten skal også kunne motta automatisk e-post med detaljert informasjon over det området barnas telefon befinner seg.

 

Man kan på oppfordring få tilsendt posisjonen til barna regelmessig, for eksempel hvert kvarter, halvtime eller time. Det skal også være mulig å søke opp telefonens posisjon via en PC.

Spesialtelefoner

Samtidig med den nye tjenesten lanserer også NTT DoCoMo nye mobiltelefoner myntet på barn. Disse er laget slik at det ikke skal være mulig å slå av lokaliseringsfunksjonen. Blant annet treger man spesialverktøy for å fjerne batteriet samt at telefoninnstilingene er passordbeskyttet. Og hvis telefonen er skrudd av skal den være i stand til å slå seg på automatisk for å sende posisjonen.

 

Enkelte telefoner skal også ha en integrert panikkalarm barna kan aktivisere hvis de føler seg truet. Når alarmen aktiviseres sendes det ut et lydsignal på 100 desibel og telefonen foretar automatisk en oppringning til tre forhåndsregistrerte telefonnumre, på samme måte som en vanlig trygghetsalarm.  

12 kroner måneden

NTT DoCoMo har enda ikke avslørt hva de nye telefonene skal koste, men selskapet antyder at de vil ligge i samme prisleie som dagens telefoner.

 

Når det gjelder lokaliseringstjenesten skal denne koste 210 Japanske Yen i måneden, noe som tilsvarer 12 kroner.

 

Tjenesten krever at barna er utstyrt med en 3G-telefon, men foreldrene kan klare seg med eldre telefoner så lenge de støtter dataoverføring via I-mode – Japans mer vellykkede svar på WAP.

 

I de fleste mobiltelefoner utføres lokaliseringen ved å kalkulere signalene fra omkringliggende basestasjoner, såkalt triangulering. Mobiltelefoner med integrert GPS (Global Positioning System) vil imidlertid kunne avsløre telefonens posisjon med større nøyaktighet.