100 megabit i 3G-nettet

100 megabit i 3G-nettet

Nokia lover superraske basestasjoner og telefoner innen 2009.

Nokia hevder at de i løpet av 2009 vil ha både basestasjoner og mobiltelefoner på markedet som støtter den nye turboteknologien UTRAN LTE for 3G-nettet.

Forkortelsen står for «Universal Terrestrial Radio Access Network Long Term Evolution».

Mens vi nordmenn venter tålmodig på mobiloperatørene skal oppgradere 3G-nettet HSDPA som gir en teoretisk nedlastingshastighet på 14,4 Mbit/s., lover Nokia at LTE-teknikken vil sørge for en nedlastingshastighet på inntil 100 Mbit/s. Opplasting av data skal kunne skje med halvparten av denne hastighet.

Merk at det i likhet med HSDPA her er snakk om en teoretisk makshastighet i mobilnettet. Hvor raskt det vil bli i praksis når mange er brukere er oppkoblet samtidig ønsker ikke Nokia å gå ut med.

Nokias teknologisjef Tero Ojanperä vil heller ikke komme med noen konkret tidsplanen for når utstyr basert på LTE-teknologien vil være kommersielt tilgjengelig, men hevder ovenfor IDG.se at dette senest vil skje i løpet av 2009.

Ericsson demonstrerte tidlig i 2006 hvordan de ved å utnytte flerantenneteknologien Mimo i en 3G-mobil kunne ta i mot datahastighet på 20 Mbit/s. Ifølge Ericsson vil denne teknologien bli kommersielt tilgjengelig innen 2008.

Du kan lese mer om LTE hos Nokia

Les om:

Mobilitet