4G i storbyene med nye iPhone

4G i storbyene med nye iPhone

Både iPhone 5s og 5c-modellen støtter LTE bånd 7.

Du trodde kanskje du skulle få 4G-dekning her til lands med fjorårets iPhone 5? I så fall fikk du bare delvis rett.

I Norge er det utbygget neste generasjons mobilnett på frekvensene 1800 og 2600 MHz, LTE bånd 3 og 7. Men disse er ikke overlappende. Og siden den originale iPhone 5 kun støtter 1800 MHz, vil du ikke ha glede av dette i de største norske byene.

Heldigvis er båndbredden i dagens 3G-nett godt, så de fleste har nok klart seg også i tettbebygde strøk. Men nå kan det altså se ut til at vi får støtte for begge frekvensene i de nye iPhone-modellene - og da både toppmodellen iPhone 5s samt de fargesterke iPhone 5c-variantene.

Endelig bekreftet fra de store mobiloperatørene er det enda ikke, for de i sin tur venter på en tilbakemelding fra Apple selv. Men ut fra de tekniske spesifikasjonene som Apple selv oppgir for de nye telefonene, ser de ut til å være kompatible med våre nett. Antakelig vil det også være behov for en oppdatering av operatørinnstillingene, så dette skal nok også klargjøres.

Lesere med den tekniske oversikten over hvilke frekvenser som støttes i telefonene, vil en nok bli overrasket over hvor tilsynelatende mange varianter det finnes av samme iPhone-modell, avhengig av de lokale mobil-nettene.

Det finnes så langt fire forskjellige GSM/CDMA-typer for begge de nye iPhone 5-modellene. Det betyr at man for fremtiden ikke nødvendigvis kan kjøpe seg en ulåst iPhone i utlandet og forvente at den skal fungere i 4G-nettet her hjemme.

Du kan lese mer om de ulike modellene og hvilke frekvensbånd de støtter hos Apple her . En liste over LTE-frekvenser finner du her .

Mobilitet