- 50 nye Android-telefoner i 2010

- 50 nye Android-telefoner i 2010

Analysebyrå forventer et skred av latterlig billige Android-mobiltelefoner i 2010.

Den første mobiltelefonen basert på Googles Android-plattform var HTC Dream, som ble lansert i oktober i fjor. Men først nå begynner opptaket av det nye operativsystemet blant mobilprodusentene å ta fart.

Så langt i år har ti Android-baserte modeller kommet på markedet. Ifølge Google vil det innen utgangen av 2009 være minst 18 Android-modeller tilgjengelige verden rundt. Samtidig ser ryktene om at Google planlegger å komme med sin egen mobiltelefon ut til å stemme.

Til neste år forventer analytikere et skred av mobiltelefoner med det nye operativsystemet.

- Det er så mange selskaper som har forpliktet seg til å levere Android-enheter, så 50 nye enheter er ikke så usannsynlig, sier Ben Wood, analytiker i CCS Insight til IDG News Service.

Latterlig billig

Blant disse produsentene er Acer, som har annonsert at de vil lansere fem eller seks Android-baserte mobiltelefoner i løpet av første halvdel av 2010.

HTC kommer med fem nye telefoner i løpet av første halvdel neste år, mens Sony Ericsson planlegger å ha sin første smarttelefon med det nye operativsystemet, Xperia X10, tilgjengelig på markedet i løpet av første kvartal. Ifølge en talsperson hos produsenten vil det ikke være selskapets eneste nye Android-enhet neste år.

Motorola har på sin side støttet opp under Googles Android-satsing, og CCS Insight sier de ikke vil bli overrasket dersom Google kjøper Motorolas Mobile Devices-enhet for å få innpass også på maskinvaresiden. Analysebyrået forventer ellers at Motorola selv vil komme med minst ti egne modeller i løpet av neste år.

I tillegg til en rekke nye modeller forventer analysebyrået at prisene på Android-baserte smarttelefoner vil synke til det Ben Wood kaller et "latterlig lavt" nivå allerede i første halvår i 2010, med modeller til under tusenlappen utenom operatørenes subsidiering.

Etterlyser gjennomsiktighet

CSS Insight etterlyser samtidig mer gjennomsiktighet fra Googles side når det gjelder hvordan utviklingsprosessen foregår. De mener dette kan bidra til å gjøre det mer naturlig for produsentene å forplikte seg til plattformen.

I en epost skriver en talsperson for Google at alle som er interessert i å granske eller bidra til Android kan laste ned resources Android Open Source Project.

- Hvem som helst kan laste ned den komplette kildekoden, bidra med patcher, rapportere bugs, se på koden andre har bidratt med, ta del i mailinglister, stille spørsmål og bruke verktøyene som finnes tilgjengelig på nettsiden, skriver talspersonen til IDG News Service.

Les om:

Mobilitet