Alt du trenger å vite om Google-mobilen

Alt du trenger å vite om Google-mobilen

Android hvaforno?! Her er alt du trenger å vite om Googles nye framstøt i mobilmarkedet.

Når får du kjøpt en Google-telefon og hvorfor skal du nå det? I samarbeid med PC World US har vi laget denne spørsmål/svar-artikkelen for gi deg best mulige svar på spørsmål om Android, Google-telefonen og Open Handset Alliance.

Det eksisterer ikke noen Google-telefon ennå, men søkekjempens annonsering i går av en åpen plattform for mobiltelefon-applikasjoner er et stort skritt i den retningen.

LES OGSÅ: Fillerister mobilbransjen

Listen med spørsmål under vil forhåpentlig besvare spørsmålene du måtte ha om dette. Hvis ikke, ta kontakt og vi vil forsøke å hjelpe deg.

Vil det noen gang bli laget en Google-telefon?

Googles styreleder og konsernsjef Eric Schmidt vil ikke svare ja eller nei på dette ennå.

Det han sier er derimot at om alt går etter planen, vil det trolig komme "mange Google-telefoner" fra en rekke ulike teleoperatører. Han sier også at når programvarutviklere har fått på plass et modent Android OS, vil det være gunstig å lansere en gPhone.

Hva er kjent så langt?

Presentasjonen av plattformen Android og Open Handset Alliance var de to viktigste nyhetene fra Google mandag.

Android er en Linux-basert programvare-plattform for mobiltelefoner som Google håper kan bli fremtidens operativsystem for mobiltelefoner. Konkurrenter er for eksempel Apples OS X (på Iphone) og operativsystemene Symbian, BlackBerry, Windows Mobile og Palm.

Google annonserte Android sammen med de andre medlemmene i Open Handset Alliance, som består av 34 maskinvare- og programvareselskaper samt flere teleoperatører. Her ser du hvem som er med i OHA .

Sentrale navn er Motorola, LG,. Samsung og HTC. Ingen av de nordiske teleoperatørene er med så langt, og av de europeiske operatørene er bare Telecom Italia og spanske Telefonica med hittil.

Ifølge OHA blir Android tilgjengelig som fri programvare under frikode-lisensen Apache. Allerede førstkommende mandag, 12. november, slippes den første utviklerpakken (SDK-en). Dette blir første mulighet for å se på en tidlig versjon av operativsystemet.

Når kan jeg kjøpe en Google-drevet telefon?

De første telefonene kommer trolig på markedet høsten 2008. HTC og Motorola har opplyst at de skal lage Android-telefoner.

LES OGSÅ: I god gang med Google-telefon

Foreløpig ser Spania og Italia ut til å være først i rute av de europeiske teleoperatørene, men dette kan endre seg etter hvert som flere blir med i OHA.

Men det er ikke sikkert alle kaster over dette. Finansielt blir det en utfordring for operatørene om kundene kan laste ned hvilket innhold de vil, siden operatørene fra før er vant til å ta seg betalt for tilleggstjenester som epost, spill og kartnavigasjon (gps).

Hva skiller Android-telefoner fra andre avanserte mobiltelefoner?

Ifølge Google vil Android ha en nettleser som kan håndtere alle typer web-innhold som en pc-nettleser kan. Mange slike bruksområder er i dag teknisk mulige, men blir likevel utilgjengelig for mobilbrukere, i stor grad fordi mobilprodusentene og teleoperatørene tilbyr begrensede nettlesere.

Hva gjør Googles mobilplattform bedre enn mobil-operativsytemer fra Palm eller Microsoft?

Teorien er at programvareutviklere vil bli inspirert til å lage applikasjoner for Android, av to hovedgrunner. For det første vil en åpen arkitektur gi større fleksibilitet i utviklingen av funksjoner, og små og store applikasjonsutviklere vil konkurrere om et nytt marked. For det andre vil Android innebære at teleoperatørene må løsne på jerngrepet de har hatt på å utvikle og tilby nye, og gratis, mobilapplikasjoner.

LES OGSÅ: Video: analytiker om Android

Kan operatører låse Android-telefoner?

Ifølge lisensavtalen for Android kan noen hver endre og tilpasse operativsystemet - å låse det om de vil. Det er ikke utenkelig at operatører kan ønske seg begrensninger, for eksempel på trådløsoppkobling som de ellers tjener penger på. Låsing er altså ikke teknisk umulg, men ifølge Google-sjef Schmidt lite sannsynlig.

Siden dette er en telefon med "åpen" plattform, kan den hackes og tilpasses helt etter min smak?

Iphone ble naturlig nok hacket etter en stund, og med en åpen plattform er det selvsagt enda mer sannsynlig at mange vil ønske å gjøre egne ting. Men problemstillingen vil jo ikke være der hvis ikke operatører skulle finne på å låse telefonen.

LES OGSÅ: Fnyser av Google-telefon

Hvordan kan jeg skreddersy en Android-telefon?

Open Handset Alliance tillater skreddersøm av det meste, selv skjermbildet du ser når du skrur av og på telefonen. På denne telefonen kan det aller meste gjøres mer personlig, inkludert alt fra ikoner til nyhetsmeldinger og værinformasjon. Men operatørene vil sette grensene i utgangspunktet.

Hva slags applikasjoner vil komme?

Mer lokale tjenester er sannsynlig. Tenk deg at du skal ut og spise, og automatisk får opp anmeldelser av restauranter i nærheten, eller bildeverktøy knyttet opp mot innholdet i mobilens adressebok .Spill er et annet område der det helt sikkert vil komme mange nye og oppfinnsomme applikasjoner.

Les om:

Mobilitet