Amazon omgår Apple-reglene

Amazon omgår Apple-reglene

Apple ville ha 30 prosent av omsetningen for å tillate butikklink i Amazons Kindle-app til iPad. Nå svarer Amazon med å lansere en webbasert leseapp.

Den nye e-bok-leseren Kindle Cloud Reader er en HTML5-basert webapp, som du installerer ved å gå til url-en read.amazon.com i nettleseren. Den fungerer i Chrome eller Safari på pc og Mac, men er spesielt optimalisert for iPad (en iPhone-versjon finnes foreløpig ikke).

Årsaken til at Amazon velger å lansere Kindle-leseren som en webapp er nye betingelser fra Apple. Apple krever nå 30 prosent av omsetningen fra salg av bøker, film og musikk via apper, og dermed ble Amazon nylig nødt til å fjerne butikklinken i sin eksisterende Kindle-app til iPhone og iPad. Også andre publikasjoner, som Financial Times, har valgt lignende modeller for å omgå Apples krav.

Fungerer offline

Etter at du har logget inn med Amazon-brukernavnet og –passordet ditt, vises alle bøkene du har kjøpt tidligere, og du blir spurt om du vil legge til en snarvei på iPad-hjemmeskjermen. Da ser ut og oppfører appen seg som en vanlig app, selv om det i praksis er snakk om en nettside.

Webappen kan reservere 50 MB av lagringsplassen på iPad-en, slik at bøkene kan lagres offline. Selv om dette er en webapp, kan du med andre ord lese bøkene også uten internett-tilgang.

Amazon Cloud Reader gjør mye av det samme som den vanlige Kindle-leseren, men mangler enkelte ting – som for eksempel tilgang til ordliste og mulighet for å abonnere på aviser og tidsskrifter. Appen er ikke like avansert, men har den fordelen at den gir enkel tilgang til Amazons bokhandel direkte fra appen.

Hvis du i stedet foretrekker den vanlige Amazon Kindle-appen, kan du kjøpe bøker ved å besøke amazon.com på pc-en eller via nettleseren på iPad, og enkelt få synkronisert bøkene over til Kindle-appen.

Et par skjermbilder:

Les om:

Mobilitet