Andres suksess - Apples utfordring

Andres suksess - Apples utfordring

LEDER: Det er tvilsomt om Apple klarer å beholde forspranget.

I sommer lanserer Apple Iphone 4 i det norske markedet. Og i løpet av høsten vil sannsynligvis også Ipad legges ut for salg. Det kreves ikke spesielt store analytiske evner for å forutse at begge disse produktene kommer til å bidra godt til Apples allerede enorme omsetning. Selskapets innovasjoner de siste fem årene har snudd mange av it-industriens "do's and don'ts" på hodet, og bidratt til å stake ut den videre kursen for forbrukerelektronikk.

Så selv om Apple nå på mange måter er alene om en stor del av markedet, er det tvilsomt om selskapet greier å holde på forspranget. Andre produsenter står i kø for å kopiere det som har vært forutsetningen for suksessen, det vil i hovedsak si brukervennlighet og design. I dette ligger også Apples Itunes og App Store, som har vært særdeles viktige brikker i selskapets strategi. Ved å tilby et betydelig volum av innhold og programvare, som det er enkelt å konsumere, løste arkitektene i selskapet mobilbransjens store utfordring - nemlig å få kundene til å benytte seg av teknologi som har vært tilgjengelig i nesten ti år.

Utfordringen for Apple er at også andre har innsett at det et er enkel tilgang på innhold som er suksessfaktoren. Tjenester som Spotify og Vimp benytter seg av det samme prinsippet, med også den fordel at man ikke trenger å laste ned innholdet (i denne sammenheng musikk). Lignende skytjenester kan tenkes for både applikasjoner og annen type innhold, som film, ebøker og lydbøker. Det kan være nok til rive bort fundamentet for Apples to største genistreker: Itunes og App Store.

Hva har da så Apple tilbake? Primært et fabelaktig design. Det er viktig, men neppe nok til å sikre den unike posisjon selskapet sitter i nå - som verdens i særklasse viktigste produsent av forbrukerelektronikk.

Dette er siste leder før ferien. Jeg benytter anledningen til å ønske alle våre lesere en riktig god sommer, og minner om at Cw.no holder koken hele sommeren!

Les om: